Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Dlhotrvajúce sneženie na Liptove zlepšilo podmienky na bežkovanie

Na archívnej snímke z 31. decembra 2021 pohľad na zasneženú prírodu v Liptovskom Mikuláši - Demänová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Najväčšie prevýšenie na Liptove dosahuje trasa neďaleko Ružomberka, Hrabovo – Vlkolínske lúky.

Liptovský Mikuláš 4. februára (TASR) – Nádielka čerstvého snehu v týchto dňoch skvalitnila podmienky na bežecké lyžovanie na Liptove. Za optimálnych podmienok je v regióne dostupných vyše 70 kilometrov bežeckých trás. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

"O trasy sa starajú a upravujú ich obce či kluby bežkárov. Každá trasa má svoje čaro. V Jasnej na Zadných vodách sa bežkuje v tichej lokalite neďaleko zasnežovacích jazier, Kokavské lúky ponúkajú dokonalý výhľad na Kriváň. V Liptovskom Mikuláši sa v zime mení cyklochodník na najdlhšiu liptovskú bežeckú trasu, má viac ako 11 kilometrov," povedala Šarafínová.
Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 návštevníci v lyžiarskom areáli Demänová Rezort v Liptovskom Mikuláši - Demänová.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Najväčšie prevýšenie na Liptove dosahuje trasa neďaleko Ružomberka, Hrabovo – Vlkolínske lúky. Najmenším návštevníkom by podľa Šarafínovej mohla vyhovovať trasa v lokalite Malinô Brdo, ktorá nemá ani jeden kilometer a minimálne prevýšenie. Bežkári majú k dispozícii aj regionálneho sprievodcu, ktorý mapuje 20 trás. "Pri dodržaní odporúčaní zo strany Horskej záchrannej služby si čerstvý sneh na Liptove užijú aj skialpinisti či milovníci freeride lyžovania. Najmä tí by nemali zabúdať ani na povinnú lavínovú výbavu," podotkla Šarafínová.

Viac o trasách nájdu záujemcovia na webe regiónu visitliptov.sk. Šarafínová ubezpečila, že informácie pravidelne aktualizujú.