Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

SLEDUJEME: Veterné počasie zasiahlo viaceré časti Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozsiahle meškania majú aj vlaky do a z Českej republiky. Vlaky tam podľa hovorcu naberajú veľké meškanie kvôli výrazným obmedzeniam a prerušeniam premávky na viacerých úsekoch tratí.

Bratislava 19. februára (TASR) - Počasie aktuálne komplikuje situáciu aj na železničných tratiach, na viacerých úsekoch spôsobili problémy popadané stromy. S meškaním a obmedzeniami treba rátať aj pri ceste do a z Českej republiky. Pre TASR to uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

"Veterné počasie skomplikovalo vlakovú dopravu na viacerých úsekoch Slovenska. Medzi Banskou Bystricou a Vlkanovou došlo k pádu stromu na trolejové vedenie, kde došlo k jeho strhnutiu. Osobné vlaky tam naberajú meškanie do 30 minút, rýchliky do 40 minút. Samozrejme sú nahradené náhradnou autobusovou dopravou," uviedol Kováč.

Ďalšie problémy v prevádzke vlakov spôsobil spadnutý strom na trati Podbiel-Nižná, kde podľa hovorcu narazil osobný vlak do spadnutého stromu. Kováč dodal, že incident sa zaobišiel bez zranení a vlak bol schopný pokračovať v jazde.

Prerušená bola aj vlaková doprava v úseku Stará Ľubovňa-Plaveč. Dôvodom bol rovnako padnutý strom. Premávku v tomto úseku podľa hovorcu obnovili krátko po 11.00 h.

Rozsiahle meškania majú aj vlaky do a z Českej republiky. Vlaky tam podľa hovorcu naberajú veľké meškanie kvôli výrazným obmedzeniam a prerušeniam premávky na viacerých úsekoch tratí. "Vlaky do ČR a z ČR jazdia odklonmi cez Olomouc a Přerov, vynechávajú zastávku v Brne," informoval hovorca.



Vo viacerých lokalitách Slovenska si treba dať pozor na nárazový vietor



Vo viacerých lokalitách Slovenska si musia dať vodiči pozor na silný nárazový vietor. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Silno fúka na cestách v okolí Pezinka, Trenčína, Nového Mesta nad Váhom či Trnavy. Tiež v okolí Kežmarku, Ružomberka, Bytče a Rajca. Cestári informujú, že povrch vozoviek je na Slovensku prevažne suchý až mokrý.

V hornatejších oblastiach krajiny sa na vozovkách miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu. Konkrétne medzi Podbanským a Tatranskou Poliankou či cestou zo Skalky do Kremnice. Tiež v okolí Starých Hôr.

Zľadovatený sneh je podľa cestárov aj na horskom priechode Vrchslatina. Úsek cesty druhej triedy Srdiečko-Bystrá je zjazdný len so snehovými reťazami

Tunel Branisko je v sobotu doobeda uzavretý. SSC informuje, že dôvodom je poškodenie elektrického zariadenia tunela, konkrétne roztrhnutý kábel.


Hasiči mali zatiaľ pre počasie 24 výjazdov, najviac v Prešovskom kraji


Pre sobotné veterné počasie mali hasiči na Slovensku zatiaľ 24 výjazdov. Najviac v Prešovskom kraji, kde zasahovali deväťkrát. TASR to potvrdila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).



"Z celkového počtu udalostí až 83 percent tvoria výjazdy k popadaným a nalomeným stromom, ostatné zásahy súvisia s uvoľnenými strešnými krytinami," priblížila.

Okrem Prešovského kraja hasiči najčastejšie zasahovali v Trenčianskom (šesť výjazdov) a Banskobystrickom kraji (tri výjazdy). Po dva výjazdy zaznamenali v Žilinskom a Trnavskom kraji. V Bratislavskom a Košickom kraji zasahovali raz.