Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

Druhý lavínový stupeň platí v najvyšších polohách Tatier

Na archívnej snímke zasnežený Kriváň a ďalšie štíty Vysokých Tatier z vojenského cintorína v lokalite Háj-Nicovô pri Liptovskom Mikuláši. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Pondelňajšie ráno na horách bolo chladné a jasné.

Liptovský Hrádok 26. apríla (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí v najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier. V ostatných polohách a pohoriach je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ako dodal, snehová pokrývka na horách je dobre spevnená a stabilizovaná. "Výnimkou sú severné, severovýchodné a východné svahy Tatier vo vysokých polohách, kde je sneh ešte stále suchý od posledného sneženia. V týchto lokalitách je možné uvoľniť lavínu hlavne pri väčšom dodatočnom zaťažení," priblížil.

Bešinský zdôraznil, že menšie mokré lavíny sa môžu popoludní vyskytnúť aj na južných svahoch v polohách do 1700 metrov nad morom. V nižších polohách, hlavne vo Fatrách, je snehová pokrývka na mnohých svahoch nesúvislá.

Pondelňajšie ráno na horách bolo chladné a jasné. Teplota sa pohybovala od mínus 15 do mínus troch stupňov Celzia. Fúkal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 12, v nárazoch do 15 metrov za sekundu.