Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Počasie

Druhý lavínový stupeň platí vo všetkých pohoriach s výnimkou Tatier

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Horskí záchranári v piatok očakávajú oblačné počasie. Počas dňa bude vietor dosahovať v najvyšších polohách silu víchrice.

Liptovský Hrádok 18. februára (TASR) - Vo všetkých slovenských pohoriach aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Výnimkou sú vyššie polohy Vysokých a Západných Tatier, kde je vplyvom sneženia a silného vetra zvýšená hrozba, tretí stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Hlavným problémom vyšších polôh je nový, vetrom previaty sneh z posledného sneženia hlavne na záveterných orientáciách, ktorý je uložený vo forme snehových vankúšov. Tu je možné uvoľnenie lavíny pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch," priblížil Sedlák.

Ako dodal, v nižších polohách spôsobil dážď spojený s oteplením premočenie snehovej pokrývky. Tá sa následne nočným ochladením stabilizuje.

Horskí záchranári v piatok očakávajú oblačné počasie. Počas dňa bude vietor dosahovať v najvyšších polohách silu víchrice prevažne severozápadných smerov.