Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Erupcia sopky Kilauea spôsobila zemetrasenie s magnitúdou 4,4

Na archívnej snímke dym stúpa z krátera Puu Oo na sopke Kilauea. Foto: TASR/AP

Vulkán je nepretržite činný od roku 1983, pričom v roku 2018 jeho erupcia zničila viac ako 700 domov.

Honolulu 21. decembra (TASR) - Pondelňajšia erupcia sopky Kilauea na ostrove Havaj spôsobila zemetrasenie s magnitúdou 4,4 a vyvrhla do atmosféry značné množstvo sopečného popola. V pondelok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

K erupcii vulkánu Kilauea, ktorý sa považuje za jednu z najaktívnejších sopiek na svete, došlo v nedeľu o 21.30 h havajského času (pondelok 08.30 h SEČ). USGS následne vydala červenú výstrahu pre leteckú dopravu a varovala pilotov, aby sa oblasti vyhýbali. Z miesta neboli hlásené žiadne obete ani značnejšie materiálne škody, informuje agentúra AP.

Sopečný popol však nepredstavuje hrozbu len pre lietadlá. Podľa americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) ho môže vietor odviať smerom k obývanej oblasti na juhozápade Havaja. Ľudia s dýchacími ťažkosťami by preto mali byť "mimoriadne opatrní", uviedla NWS.

Kilauea sa nachádza na ostrove Havaj - nazývanom tiež Veľký ostrov, pretože je z ôsmich hlavných Havajských ostrovov najväčší. Vulkán je nepretržite činný od roku 1983, pričom v roku 2018 jeho erupcia zničila viac ako 700 domov.