Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Tropická búrka na Filipínach si vyžiadala najmenej 30 životov

Záchranári nesú telo obete po zosuve pôdy v meste Baguio na severe Filipín v utorok 12. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Doposiaľ najničivejší tajfún – Hayian – si v roku 2013 vyžiadal na Filipínach viac než 6300 životov.

Manila 14. októbra (TASR) – Najmenej 30 ľudí zahynulo v dôsledku zosuvov pôdy a prívalových povodní na Filipínach, ktoré v uplynulých dňoch vyvolala tropická búrka Kompasu. Ďalších 13 ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Prudké dažde spôsobili rozsiahle záplavy na najľudnatejšom a najväčšom filipínskom ostrove Luzon. Najviac obetí (14) hlásia z provincie Ilocos Sur v severovýchodnej časti ostrova. Išlo prevažne o ľudí, ktorí sa utopili počas bleskových povodní.

Deväť mŕtvych vrátane piatich detí hlásia zo susednej provincie Ilocos Sur, kde došlo k viacerým ničivým zosuvom pôdy. Postihnuté boli aj okolité provincie Pangasinan, Palawan a La Union.

Búrka Kompasu udrela na Filipíny počas uplynulého víkendu a krajinu sužovala niekoľko dní. Z domovov muselo utiecť približne 15.000 ľudí a poškodených bolo minimálne 325 obydlí. Celkové škody na infraštruktúre a poľnohospodárstve sa odhadujú na viac ako 23 miliónov dolárov.

V priebehu stredy sa tropická búrka presunula nad územie Číny a Taiwanu. Filipíny zasiahne každoročne v priemere asi 20 búrok a tajfúnov, pričom intenzitu záplav ešte zvyšujú klimatické zmeny. Doposiaľ najničivejší tajfún – Hayian – si v roku 2013 vyžiadal na Filipínach viac než 6300 životov.