Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Počasie

Macron navštívil požiarom zasiahnutý departement Gironde

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) počas stretnutia s hasičmi na poľnom veliteľskom stanovišti v meste La Test-de-Buch pri Arcachone na juhozápade Francúzska 20. júla 2022. Hasiči vďaka zlepšeným poveternostným podmienkam dostali pod kontrolu dva požiare vyčíňajúce na juhozápade Francúzska, no ich šírenie sa nepodarilo úplne zastaviť. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident sa stretol i s miestnymi hasičmi, pričom vyzdvihol ich prácu pri zachraňovaní ľudských životov, píše AP.

Paríž 20. júla (TASR) - Klimatické zmeny spôsobujú stále častejšie vznik prírodných požiarov a prinútia Francúzsko a Európsku úniu prijať "štrukturálne rozhodnutia". Vyhlásil to v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy požiarom zasiahnutého departementu Gironde. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Veľké požiare naberajú na sile... prinútia nás v nasledujúcich rokoch prijať štrukturálne rozhodnutia," vyhlásil Macron.

Francúzsky prezident sa stretol i s miestnymi hasičmi, pričom vyzdvihol ich prácu pri zachraňovaní ľudských životov, píše AP.
Archívna fotografia poskytnutá hasičským zborom regiónu Gironde (SDIS 33) ukazuje hasičov pracujúcich proti lesnému požiaru neďaleko mesta Landiras v juhozápadnom Francúzsku v sobotu 16. júla 2022.
Foto: TASR/AP

V Gironde, ktorý leží pri pobreží Atlantického oceánu, od minulého týždňa zhorelo celkovo 20.600 hektárov lesa a evakuovaných bolo okolo 37.000 ľudí. Ide o najväčší prírodný požiar v oblasti za uplynulých 30 rokov, píše Reuters.

Borovicové lesy pozdĺž pobrežia Atlantiku sú po mesiacoch sucha, ktoré postihlo celé Francúzsko, vysušené. Hasiči vďaka zlepšeným poveternostným podmienkam dostali konečne v stredu pod kontrolu niektoré požiare vyčíňajúce na juhozápade Francúzska, no ich šírenie sa stále nepodarilo úplne zastaviť.