Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Počasie

Francúzsko, Portugalsko a Španielsko naďalej trápia extrémne horúčavy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Lesné požiare zničili v týchto krajinách od začiatku týždňa tisíce hektárov pôdy a vyžiadali si životy niekoľkých hasičov.

Paríž/Lisabon/Madrid 16. júla (TASR) - Francúzsko, Portugalsko a Španielsko v sobotu už šiesty deň po sebe trápili extrémne horúčavy, ktoré spôsobujú ničivé lesné požiare. Meteorológovia očakávajú v Európe v najbližších dňoch vo viacerých oblastiach rekordné teploty. TASR informuje na základe správ tlačových agentúr AFP a Reuters.

Lesné požiare zničili v týchto krajinách od začiatku týždňa tisíce hektárov pôdy a vyžiadali si životy niekoľkých hasičov.

Vo francúzskom departemente Gironde sa členom miestneho hasičského zboru stále nedarí dostať pod kontrolu dva veľké lesné požiare. Úrady z tejto oblasti evakuovali zhruba 14.000 ľudí. Zasahuje tam viac ako 1200 hasičov.

Francúzske úrady vyzvali horolezcov, aby odložili plánované výstupy na najvyšší alpský štít Mont Blanc pre zosuvy skál, ktoré spôsobujú "mimoriadne klimatické podmienky" a sucho.

V Portugalsku očakávajú meteorológovia aj tento víkend teploty nad 40 stupňov Celzia. Ochladenie by malo prísť v priebehu budúceho týždňa.

"Riziko požiarov zostáva veľmi vysoké. Toto je víkend mimoriadnej ostražitosti," upozornil predseda portugalskej civilnej ochrany André Fernandes.

V niektorých španielskych regiónoch teploty tento víkend môžu dosiahnuť až 44 stupňov Celzia. Krajinu naďalej sužuje niekoľko lesných požiarov. Jeden z nich spôsobil na juhu krajiny uzavretie kľúčovej cestnej komunikácie, ktorá spája španielsku metropolu Madrid s Lisabonom, hlavným mestom Portugalska.

Zo španielskej obce Mijas v provincii Málaga bolo pre lesný požiar preventívne evakuovaných už viac ako 3000 osôb, uviedli miestne záchranné zložky v príspevku na sociálnej sieti Twitter.