Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

Hasiči sa snažia uhasiť lesný požiar v okolí Atén

Ilustračnáá snímka Foto: TASR/AP

Na mieste požiaru zasahuje 283 hasičov a 65 kusov hasičskej techniky.

Atény 5. júna (TASR) - Grécki hasiči sa v nedeľu už druhý deň snažia uhasiť lesný požiar, ktorý v sobotu vypukol v blízkosti gréckeho hlavného mesta Atény. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na mieste požiaru zasahuje 283 hasičov a 65 kusov hasičskej techniky. Úrady oznámili, že oheň ustupuje, plamene však stále horia. Oficiálny odhad spôsobených škôd bude prístupný až po uhasení.

"Aj napriek veľkému spoločnému úsiliu došlo k menej rozsiahlemu poškodeniu niektorých domov....podarilo sa nám však zabrániť zraneniam a stratám na životoch," povedal námestník gréckeho ministra pre oblasť civilnej ochrany Evangelos Tournas.

Požiar vypukol v sobotu popoludní. Úrady neskôr v rámci prevencie nariadili evakuáciu obyvateľov dvoch mestských štvrtí v južnej časti Atén, pretože oheň sa prispením silného vetra šíril a ohrozoval obývané oblasti.

Grécko minulý rok zasiahla vlna horúceho počasia a lesné požiare zničili viac ako 100.000 hektárov lesov a ornej pôdy, pripomína AFP.

Európska komisia (EK) vo štvrtok 2. júna oznámila, že viac ako 200 hasičov a technického vybavenia z Bulharska, Fínska, Francúzska, Nemecka a Rumunska, ako aj z Nórska bude neustále prítomných v priebehu najkritickejších mesiacov v Grécku, aby miestnym záchranárom pomáhali v prípade rozsiahlych zásahov pri lesných požiaroch.