Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

V najvyšších polohách hôr pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Počasie v horstvách Slovenska ovplyvňuje výbežok vyššieho tlaku vzduchu, čo prinieslo výraznejšie ochladenie a premenlivú oblačnosť.

Liptovský Hrádok 3. mája (TASR) - V najvyšších polohách slovenských hôr pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej Fatre je snehová pokrývka nesúvislá a väčšinou nepredstavuje lavínovú hrozbu. V Malej Fatre sa sneh nachádza už len na severnej strane pohoria. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Počasie v horstvách Slovenska ovplyvňuje výbežok vyššieho tlaku vzduchu, čo prinieslo výraznejšie ochladenie a premenlivú oblačnosť. "Teploty počas noci klesli na mínus deväť v najvyšších polohách po mínus dva stupne Celzia na podhorí. Čerstvý severozápadný vietor dosahuje v najvyšších polohách silu 36, v nárazoch do 54 kilometrov za hodinu," konkretizoval Buliak.

Od pondelka Stredisko lavínovej prevencie HZS ukončuje pravidelné zimné vydávanie stupňa lavínového nebezpečenstva. "Lokálna lavínová hrozba je len v najvyšších polohách horstiev Slovenska. Je predpoklad, že výška snehovej pokrývky bude postupne klesať aj v týchto polohách," vysvetlil Buliak. Ako dodal, v prípade výrazného zhoršenia podmienok budú lavínový bulletin aktualizovať.