Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Horskí záchranári varujú: Na strmých svahoch hrozia lavíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Taktiež je možné uvoľnenie lavíny pri mechanickom zaťažení, napríklad lyžiarom, varuje Kyzek.

Liptovský Hrádok 30. marca (TASR) - Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) s tým, že tak ako v predchádzajúcich dňoch, aj počas stredy sa na strmých svahoch očakáva výskyt menších až stredných lavín z mokrého snehu.

"Taktiež je možné uvoľnenie lavíny pri mechanickom zaťažení, napríklad lyžiarom. Na trávnatých svahoch východných, juhovýchodných a južných expozícií je možný zosuv kĺzavých základových lavín," doplnil Kyzek.

Snehová pokrývka na horách vplyvom tepla a oblačnosti v noci väčšinou nezamŕza. Sneh je mokrý už zrána, počas dňa sa v nižších a stredných polohách mení na kašovitý. V najvyšších polohách Tatier je na severných svahoch sneh ešte suchý, miestami zľadovatený. Teplotná hranica nula stupňov Celzia sa v stredu bude pohybovať vo výške asi 2000 metrov nad morom. Počas dňa horskí záchranári očakávajú prehánky, na hrebeňoch Tatier snehové.