Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

BUDE HORÚCO: Teploty miestami vyskočia aj na 39 stupňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa viacerých predpovedných materiálov teplota najvyššie vystúpi na dolnom Zemplíne s hodnotou okolo 39 stupňov Celzia.

Bratislava 1. júla (TASR) - Extrémne horúčavy potrápia Slovensko aj v piatok. Na východe sa môže vyšplhať teplota miestami až na 39 stupňov Celzia, v južných častiach krajiny na 38 stupňov Celzia. Na väčšine územia sa môžu teploty pohybovať od 35 do 37 stupňov Celzia, v niektorých severných okresoch okolo 33 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa.

Výstrahy tretieho stupňa sú vyhlásené pre viaceré južné okresy západného, stredného i východného Slovenska vrátane niektorých okresov v Prešovskom kraji. Vzduch sa môže ohriať na 38 stupňov Celzia. "Na východe Slovenska bude s vysokou pravdepodobnosťou najteplejší v histórii meraní, či už z pohľadu jednotlivých staníc alebo absolútneho maxima v regióne," uviedol SHMÚ na sociálnej sieti. Pripomína zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity i tvorbu požiarov.

Podľa viacerých predpovedných materiálov teplota najvyššie vystúpi na dolnom Zemplíne s hodnotou okolo 39 stupňov Celzia, avšak je len malá pravdepodobnosť, že teplota môže vystúpiť až na hodnotu 40 stupňov Celzia. Táto hodnota je tak veľmi blízko absolútneho slovenského maxima dennej teploty 40,3 stupňa Celzia z 20. júla 2007 z Hurbanova. Podľa meteorológov bolo a aj môže byť prekonaných viacero ďalších významných rekordov, či už staničných, regionálnych alebo celoslovenských.

Pre väčšinu Slovenska platia výstrahy druhého stupňa, teploty môžu dosiahnuť 35 až 37 stupňov Celzia. Výnimkou sú okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Poprad, kde platia predbežne výstrahy prvého stupňa. Teploty môžu vystúpiť zväčša na 33 stupňov Celzia, v Poprade na 34 stupňov Celzia.

Počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín, deťom je potrebné pitie ponúkať. Pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý upozorňuje, že vysoké teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie. V exteriéri je vhodné chrániť sa vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu.