Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Počasie

Horúčavy trápia Španielsko a Portugalsko, dostanú sa aj do Británie

Ženy nesúce nápoje prechádzajú okolo osoby v kostýme ľadového medveďa na námestí Comercio v Lisabone v pondelok 11. júla 2022. Foto: TASR/AP

V priebehu pondelka začal horúci vzduch prenikať aj od Francúzska a v utorok v niektorých oblastiach očakávajú až 39 stupňov. Horúčavy by vo Francúzsku mali vyvrcholiť nasledujúci víkend.

Madrid/Lisabon 12. júla (TASR) - Španielsko a Portugalsko zasiahla už druhá vlna extrémnych horúčav v priebehu mesiaca, pričom v najbližších dňoch by horúci vzduch mal preniknúť aj do Francúzska a Británie, píše TASR na základe informácií agentúry AFP.

V Seville na juhu Španielska v pondelok namerali 42,4 stupňa Celzia, pričom takmer 42 stupňov bolo aj v Badajoze na hraniciach s Portugalskom.

"Táto vlna horúčav má potenciál byť výnimočnou," povedal hovorca Štátnej meteorologickej agentúry (AEMET) Rubén del Campo. Horúce počasie je v Španielsku od nedele a podľa meteorológov by malo potrvať deväť alebo desať dní. Išlo by tak o jednu z troch najdlhších vĺn horúčav v krajine od roku 1975.

Horúčavy postihli Španielsko aj v júni, keď v mnohých oblastiach krajiny teploty prekonávali hranicu 40 stupňov. Tohtoročný máj bol zároveň najhorúcejším v tomto storočí.

Doteraz najvyššiu zaznamenanú teplotu namerali v Španielsku vlani v auguste – v andalúzskom Montore bolo 47,4 stupňa Celzia. Meteorológovia nevylučujú, že tento rekord by mohol byť v najbližších dňoch prekonaný.

Vysoké teploty sú navyše sprevádzané mimoriadnym suchom. Vodné nádrže sú naplnené iba na 45 percent oproti obvyklým 67 percentám v tomto období.

V susednom Portugalsku zaznamenali cez víkend 44 stupňov Celzia, čo prispelo k šíreniu lesných požiarov. Najväčší z nich, v Ouréme neďaleko Fatimy, sa podarilo hasičom v pondelok dostať pod kontrolu.

V priebehu pondelka začal horúci vzduch prenikať aj od Francúzska a v utorok v niektorých oblastiach očakávajú až 39 stupňov. Horúčavy by vo Francúzsku mali vyvrcholiť nasledujúci víkend.

Výstrahy druhého stupňa pred extrémne vysokými teplotami vydali aj v Británii. V rámci tejto vlny horúčav očakávajú na juhovýchode Anglicka pokorenie hranice 35 stupňov Celzia.