Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

Hrozia povodne okresom Myjava a Senica, SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa

Snímka z miesta záplav. Foto: FB Polícia SR - Trnavský kraj

Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Bratislava 17. mája (TASR) - Meteorológovia varujú pred povodňami z trvalého dažďa na severozápadnom a celom strednom Slovensku. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol dosiahnutý v stanici Vrbovce, tok Teplica. Pre okresy Myjava a Senica platí preto predbežne výstraha do 13.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

"Vzhľadom na spadnuté, predpokladané zrážky a nasýtenosť povodí očakávame výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity," upozornili. Meteorológovia zároveň predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Výstrahy druhého stupňa pred povodňami platia pre okresy Čadca, Trnava, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Žilina - Rajčanka. Ďalšie, prvostupňové výstrahy platia pre zvyšné okresy na strednom Považí, hornom Považí a Liptove, Orave, hornej Nitre a hornom Hrone a tiež v okresoch Skalica, Malacky, Bratislava, Senec, Pezinok, Kysucké Nové Mesto, Zlaté Moravce, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Gelnica.

Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Voda zaplavila niekoľko pivníc rodinných domov a záhrad v košickej mestskej časti (MČ) Myslava


Problémy s prívalovou vodou evidovali v stredu popoludní aj v košickej mestskej časti (MČ) Myslava. Ako pre TASR povedal jej starosta František Beer, v časti Maša vytopilo pivnice rodinných domov a zaplavilo niekoľko záhrad. Cesta bola dočasne neprejazdná.

"V Maši sú pozemky rozdelené potokom a premostené. Tie staršie a nižšie položené mostíky zachytili nánosy dreva a bahna zo susedných obcí, čo spôsobilo, že sa potok začal vylievať. Došlo tak k zatopeniu cesty III. triedy a niekoľkých parciel," povedal s tým, že obyvatelia, ktorí tu už sadili, tak prišli o budúcu úrodu.

Na mieste zasahovali aj hasiči. Vzniknutá situácia si podľa starostu nevyžiadala vyhlásenie mimoriadneho stavu. Ako dodal, k podobnej udalosti v tejto časti Košíc došlo naposledy pred piatimi rokmi.



V obci Malá Ida v dôsledku dažďa zatopilo ulice aj dvory


V obci Malá Ida v okrese Košice-okolie vplyvom výdatného dažďa zatopilo v stredu popoludní ulice aj desiatky dvorov. Pre TASR to potvrdila starostka Jana Kallová. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila aj obec Bukovec.

"Takzvaná storočná voda stiekla z lesa do potoka - do obce a zatopila ulice a desiatky dvorov. Zabezpečili sme vrecia a piesok. Už sa pieskuje," uviedla s tým, že obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. Na mieste zasahujú dobrovoľní aj profesionálni hasiči. Ako pre TASR potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, aktuálne vykonávajú práce na zabezpečení vodného toku.

Dážď spôsobil problémy aj v susednej obci Bukovec. "Vzhľadom na prívalový dážď v obci Bukovec, časť od kostola ku prítoku Ida (centrum obce), došlo k vyliatiu vodného toku Bukovec," uvádza samospráva na svojej webovej stránke s tým, že tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili od 14.00 h pre územie obce Bukovec a na vodnom toku Bukovec (prítok Ida).

Podľa starostky Lýdie Mikulovej sa už situácia v tejto obci oproti predchádzajúcim hodinám upokojila. "Rýchlo sme nasadili stroje, ale ešte máme niekoľko miestnych komunikácií, ktoré nie sú odpratané. Škody vznikli aj vo dvoroch domov, kde sú nánosy bahna. Riešime to postupne," uviedla pre TASR.


V okrese Senica sú zaplavené niektoré úseky ciest



Snímka z miesta záplav.
Foto: FB Polícia SR - Trnavský kraj


Polícia upozorňuje na zaplavené úseky ciest v okrese Senica. Po silných dažďoch sú ťažko prejazdné až neprejazdné cesty II/500 Senica smer Vrbovce, smerom k hraničnému priechodu s ČR, III/1164 smer Chvojnica a II/581 Senica - Myjava, Podbranč - Horná Dolina. Ich sprejazdnenie zabezpečujú dobrovoľné hasičské zbory z obcí Sobotište a Podbranč. Informuje o tom trnavská polícia na sociálnej sieti.

Polícia vodičov žiada o zvýšenú opatrnosť.



Takmer na celom Slovensku platia v stredu výstrahy pred dažďom



Takmer na celom Slovensku platia v stredu výstrahy prvého a druhého stupňa pred dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Druhostupňové výstrahy sa týkajú väčšiny okresov na juhu stredného Slovenska a západe. Miestami tam meteorológovia očakávajú výskyt intenzívneho dažďa. "Pričom časť úhrnu zrážok môže spadnúť pri búrkových lejakoch, s úhrnom zrážok 60 až 100 milimetrov," priblížili.

Spomínaný úhrn zrážok podľa SHMÚ predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," poznamenali.

V ďalších okresoch prvostupňovej výstrahy sa ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 50 milimetrov.