Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

Hurikán Delta spôsobil zosuvy pôdy v štáte Louisiana

Na satelitnej snímke z piatka 9. októbra 2020 pohľad na hurikán Delta v Mexickom zálive. Hurikán Delta 2. kategórie spôsobil v piatok večer miestneho času zosuvy pôdy neďaleko mesta Creole v štáte Louisiana, kde dosahoval rýchlosť vetra 155 kilometrov za hodinu. Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) neskôr preradilo Deltu na búrku 1. kategórie s rýchlosťou vetra 145 kilometrov za hodinu. Foto: TASR/AP

Vedci sa domnievajú, že v dôsledku klimatický zmien bude počet silných hurikánov naďalej stúpať.

Washington 10. októbra (TASR) - Hurikán Delta 2. kategórie spôsobil v piatok večer miestneho času zosuvy pôdy neďaleko mesta Creole v štáte Louisiana, kde dosahoval rýchlosť vetra 155 kilometrov za hodinu. Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) neskôr preradilo Deltu na búrku 1. kategórie s rýchlosťou vetra 145 kilometrov za hodinu, píše agentúra AP.

V meste Lake Arthur búrka odlamovala kusy strechy z osemposchodového hotela a dosah búrky bol citeľný aj v meste Galveston v Texase, kde nárazy vetra spôsobili zrútenie dvoch rozostavaných domov.

Louisianu minulý august zasiahol ničivý hurikán 4. kategórie zvaný Laura, ktorý spôsobil smrť najmenej 27 ľudí.

Tropická búrka Delta sa tento týždeň prehnala cez mexický polostrov Yucatán, nespôsobila však veľké škody a neboli hlásené ani obete.
Žena uteká domov so svojím synom pred príchodom hurikánu Delta 9. októbra 2020 v americkom Lake Charles. Hurikán Delta 2. kategórie spôsobil v piatok večer miestneho času zosuvy pôdy neďaleko mesta Creole v štáte Louisiana, kde dosahoval rýchlosť vetra 155 kilometrov za hodinu. Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) neskôr preradilo Deltu na búrku 1. kategórie s rýchlosťou vetra 145 kilometrov za hodinu.
Foto: TASR/AP

Delta je v rámci tejto nadpriemerne aktívnej hurikánovej sezóny v Atlantickom oceáne už 26. pomenovanou búrkou. Meteorológovia museli iba druhýkrát za ostatných 70 rokov využiť na pomenovanie búrky grécku alfabetu po tom, ako im v septembri došli tradičné názvy.

Vedci sa domnievajú, že v dôsledku klimatický zmien bude počet silných hurikánov naďalej stúpať.