Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Hurikán Ian zasiahol západ Kuby

Na satelitnej snímke hurikán pri tichomorskom pobreží štátu Oaxaca na juhu Mexika. Foto: TASR/AP

Floridský guvernér Ron DeSantis vyhlásil stav núdze pre všetkých 67 okresov na Floride, podľa meteorológov je hurikánom najviac ohrozené mesto Tampa.

Havana 27. septembra (TASR) - Hurikán Ian v utorok skoro ráno zasiahol západnú časť Kuby. Úrady na ostrove aj v americkom štáte Florida preto zintenzívnili prípravy na silný vietor a hroziace záplavy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ian je už nad územím Kuby," povedal meteorológ v mimoriadnom vysielaní štátnej televízie. Približne 50.000 obyvateľov západnej provincie Pinar del Río sa presunulo do bezpečnejších lokalít, pričom 6000 z nich pomohol ubytovať štát. Ostatní našli útočisko u príbuzných a priateľov, uviedli miestne úrady.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo, že Ian zosilnel na kategóriu tri na päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej hurikánovej stupnici. Vietor dosahuje rýchlosť 185 kilometrov za hodinu, pri nárazoch vetra je ešte vyššia.

Floridský guvernér Ron DeSantis vyhlásil stav núdze pre všetkých 67 okresov na Floride, podľa meteorológov je hurikánom najviac ohrozené mesto Tampa. Podľa predpovedí by mala búrka zasiahnuť Floridu v stredu alebo vo štvrtok.

DeSantis varoval ľudí, aby sa pripravili na výpadky dodávok elektrickej energie a dodal, že sa musia pripraviť na silné dažde a vietor a prívalové záplavy.