Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Počasie

Hurikán Laura s rýchlosťou vetra zasiahol americký štát Louisiana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predtým, než Laura ešte ako tropická búrka zasiahla v pondelok Kubu, kde spôsobila silné dažde a záplavy, zapríčinila v nedeľu najmenej 20 úmrtí na Haiti.

Washington 27. augusta (TASR) – Hurikán Laura vo štvrtok zasiahol pobrežie amerického štátu Louisiana blízko mesta Cameron. Laura s vetrom až 240 kilometrov za hodinu je najsilnejším hurikánom, ktorý tento rok zasiahol Spojené štáty, píše agentúra AP.

„Extrémne nebezpečný hurikán Laura štvrtej kategórie dorazil (na pevninu) blízko Cameronu v Louisiane," uviedlo podľa agentúry AFP Národné centrum pre hurikány o jednej ráno miestneho času (8:00 SELČ).

Vyhlásenie ďalej uvádza, že v častiach Louisiany dochádza ku silným búrkam, extrémnemu vetru a bleskovým povodniam. Bez prúdu zostalo približne 100 000 domácností a podnikov.

Úrady informovali, že plný rozsah škôd bude pravdepodobne známy až cez deň, keď sa začnú záchranné operácie.

Laura sa vo štvrtok ráno nachádzala asi 65 kilometrov južne od mesta Lake Charles v Louisiane a mieri na severozápad.

Meteorológovia uvádzajú, že oblasť môžu zasiahnuť až šesťmetrové vlny, čo ohrozí celé komunity a mestá v Louisiane a Texase. Varujú aj pred zosilnením rýchlosti vetra.

Úrady už v utorok nariadili evakuáciu približne 385 000 ľudí na juhovýchodnom pobreží Spojených štátov.

Predtým, než Laura ešte ako tropická búrka zasiahla v pondelok Kubu, kde spôsobila silné dažde a záplavy, zapríčinila v nedeľu najmenej 20 úmrtí na Haiti. V dôsledku búrky tiež zahynuli štyria ľudia v hlavnom meste Dominikánskej republiky Santo Domingo.