Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

Lavínová situácia v slovenských pohoriach sa bude počas nedele meniť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Popoludní platí mierne lavínové nebezpečenstvo na celých pohoriach vplyvom oťaženia snehu v nižších polohách, uviedol Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie HZS v Liptovskom Hrádku.

Liptovský Hrádok 20. marca (TASR) - V Západných a Vysokých Tatrách platí v nedeľu dopoludnia do výšky 1700 metrov nad morom malé lavínové nebezpečenstvo (prvý stupeň). Nad 1700 metrov platí mierne lavínové nebezpečenstvo (druhý stupeň). Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

„Popoludní platí mierne lavínové nebezpečenstvo na celých pohoriach vplyvom oťaženia snehu v nižších polohách. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre platí dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo (druhý stupeň) v stredných a nižších polohách. Uvoľnenie lavíny tu je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, počas dňa sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu,“ doplnil Buliak.

Silné jarné slnko začne podľa neho počas dňa intenzívne zvlhčovať snehovú pokrývku, v dôsledku čoho najmä v stredných polohách oťažie. Najnebezpečnejšie sú preto strmé južne exponované svahy stredných polôh. V najvyšších polohách nie je ešte sneh z posledného sneženia na severných stranách pohorí dostatočne zviazaný so starou podkladovou tvrdou vrstvou. Tu sú nebezpečné lokálne nafúkané vankúše v strmých žľaboch.