Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Povrch snehu je vo väčšine prípadov prachový, no vplyvom silného vetra sa začína ukladať do nosných dosiek väčšej tvrdosti.

Liptovský Hrádok 5. decembra (TASR) – Vo všetkých pohoriach Slovenska platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom v nedeľu Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Sneh je v dôsledku zrážok a silného západného vetra premiestnený najmä na východné svahy hrebeňov a žľabov najvyšších polôh. Tam je možné lavínu uvoľniť v strmom, extrémnom teréne. "Snehová pokrývka nie je vysoká, preto zatiaľ nepredstavuje veľké riziko. Neustále prechody frontálnych systémov, spojené s veľmi silným vetrom, spôsobujú previevanie snehu na záveterné strany. Tu sa vytvárajú dosky s vyššou tvrdosťou, ktoré predstavujú potenciálne riziko uvoľnenia lavín po veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak.

Povrch snehu je vo väčšine prípadov prachový, no vplyvom silného vetra sa začína ukladať do nosných dosiek väčšej tvrdosti. V najvyšších polohách Tatier pretrváva silný vietor, ktorý vytvára na záveterných stranách hrebeňov tvrdé snehové až ľadové preveje, upozornil Buliak.