Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

Vo všetkých pohoriach platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá.

Liptovský Hrádok 25. decembra (TASR) – Vo všetkých pohoriach dnes platí mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

„Sneh z posledného sneženia predstavuje problém najmä na záveterných východných a juhovýchodných svahoch vo vyšších polohách, kde je neustále silným vetrom prenášaný a je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá. Na tvrdom podklade je nafúkané väčšie množstvo snehu v podobe snehových dosiek a vankúšov. Na všetkých týchto miestach je možné uvoľnenie lavíny pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ uviedol Sedlák.

V stredných polohách do nadmorskej výšky 1600 metrov prechádzal podľa neho v piatok (24. 12.) dážď postupne do sneženia, čo pomáha k stabilizácii snehovej pokrývky. Vnútri snehovej pokrývky sa nachádzajú v dôsledku predchádzajúcich veľkých teplotných rozdielov nestabilné vrstvy hranatozrnného snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva zotrváva.