Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Najmenej 24 ľudí tento víkend v Indii zahynulo v dôsledku záplav

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 2018 zasiahli indický štát Kérala najhoršie záplavy za uplynulých niekoľko desaťročí.

Naí Dillí 18. októbra (TASR) – Najmenej 24 ľudí vrátane piatich detí zahynulo tento víkend v zväzovom štáte Kérala na juhozápade Indie v dôsledku záplav, ktoré spôsobili niekoľko dní trvajúce silné dažde. Počet obetí však môže byť v skutočnosti oveľa vyšší, keďže množstvo ľudí je nezvestných, informovala v pondelok stanica BBC.

Silné dažde spôsobili v mnohých okresoch štátu Kérala okrem záplav aj zosuvy pôdy. Najviac zasiahnuté pritom sú okresy Kottayam a Idukki. Na pomoc obyvateľom do zasiahnutých oblastí prišla indická armáda a námorníctvo. Vojenské helikoptéry v súčasnosti dovážajú zásoby a ľudskú pomoc do oblastí, v ktorých uviazli obyvatelia štátu.

Podľa hlavného ministra štátu Kérala Pinarájiho Vidžajana bolo zo zasiahnutých oblastí evakuovaných niekoľko tisíc ľudí a úrady zriadili viac ako 100 podporných táborov.

Indický premiér Naréndra Módí v nedeľu uviedol, že o situácii hovoril s Vidžajanom. „Je smutné, koľko ľudí zahynulo v Kérale pre silné dažde a zosuvy pôdy. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým rodinám," uviedol Módí.

Obdobie dažďov si v Indii každoročne vyžiada mnoho úmrtí. Monzúnové prehánky spôsobujú aj zosúvanie pôdy, pre poľnohospodárstvo v južnej Ázii sú však nevyhnutné – napríklad na indickom subkontinente tvoria viac než 70 percent celoročného úhrnu zrážok, vysvetľuje americká spravodajská stanica CNN.

V roku 2018 zasiahli indický štát Kérala najhoršie záplavy za uplynulých niekoľko desaťročí. V tomto zväzovom štáte vtedy zahynulo okolo 400 ľudí a viac ako milión miestnych obyvateľov muselo opustiť svoje domovy.