Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

Po zásahu bleskom zahynuli v Indií desiatky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Niektoré z obetí zomreli po priamom zásahu bleskom, na ďalšie sa po údere blesku zrútili chatrče alebo spadli stromy. Väčšinou šlo o miestnych roľníkov.

Naí Dillí 8. júna (TASR) - Najmenej 27 ľudí zahynulo po zásahu bleskom vo viacerých oblastiach indického štátu Západné Bengálsko. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Búrky sprevádzané silnými vetrami zasiahli šesť okresov tohto zväzového štátu, ktorý leží na severovýchode Indie, v pondelok večer.

Ako píše agentúra AFP, búrky sú v Indii obvyklým javom počas obdobia monzúnov, ktoré zvyčajne trvá od júna do septembra. Tamojší meteorologický ústav predpovedá na nadchádzajúce dni ďalšie búrky, dopĺňa DPA.

Niektoré z obetí zomreli po priamom zásahu bleskom, na ďalšie sa po údere blesku zrútili chatrče alebo spadli stromy. Väčšinou šlo o miestnych roľníkov.

Indický premiér Narédra Módí vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a prisľúbil im vyplatenie odškodného vo výške 200.000 indických rupií (zhruba 2255 eur). Osobám, ktoré počas búrky utrpeli zranenia, má byť poskytnutá finančná kompenzácia vo výške 50.000 rupií (zhruba 563 eur).

Následky silnej búrky pocítili v utorok aj cestujúci letu zo západoindického mesta Bombaj do Kalkaty, hlavného mesta zväzového štátu Západné Bengálsko. Zranenia pre turbulencie počas pristávania utrpelo osem pasažierov, pričom štyria z nich boli prevezení do nemocnice.