Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Počasie

Indonézske súostrovie Moluky zasiahlo zemetrasenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa jedného z miestnych obyvateľov boli otrasy citeľné, avšak nevyvolali paniku.

Jakarta 3. júna (TASR) - Indonézske súostrovie Moluky zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 6,1. Bezprostredne neboli hlásené škody ani obete na životoch, informovala agentúra AFP.

Išlo o pomerne plytké zemetrasenie, keďže jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 31 kilometrov, približne 127 kilometrov juhozápadne od mesta Ternate. Plytké zemetrasenia zvyčajne bývajú ničivejšie. Úrady po podmorskom zemetrasení nevydali varovanie pred cunami. Podľa jedného z miestnych obyvateľov boli otrasy citeľné, avšak nevyvolali paniku.

Indonézia so svojimi viac ako 17.000 ostrovmi a vyše 260 miliónmi obyvateľov leží na tzv. Ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na Zemi, kde sa stretáva niekoľko tektonických platní a pravidelne tam dochádza k zemetraseniam. V januári tohto roka zahynulo najmenej 105 ľudí pri ničivom zemetrasení, ktoré postihlo ostrov Sulawesi.

V roku 2004 zasiahlo severozápadné pobrežie Sumatry ničivé zemetrasenie s magnitúdou 9,1, ktoré si vyžiadalo viac ako 220.000 obetí na životoch.