Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Silný tajfún narušil v Japonsku železničnú aj leteckú dopravu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Tajfún sprevádza silný vietor s rýchlosťou až 162 kilometrov za hodinu, ktorý môže mať v nárazoch až 216 kilometrov za hodinu.

Tokio 1. októbra (TASR) - Silný tajfún zasiahol v piatok Japonsko a jeho východné ostrovy. Prírodný živel priniesol so sebou silný vietor a výdatný dážď, ktorý narušil leteckú aj železničnú dopravu v Tokiu i jeho okolí. Tamojšie úrady bezprostredne nemali informácie o zranených či obetiach, avšak varovali pred možnými povodňami a zosuvmi pôdy. Informovala o tom agentúra AP.

Tajfún Mindulle sa v piatok napoludnie miestneho času nachádzal blízko súostrovia Izu pri južnom pobreží Japonska. Pomaly sa pohybuje na severovýchod. Sprevádza ho však silný vietor s rýchlosťou až 162 kilometrov za hodinu, ktorý môže mať v nárazoch až 216 kilometrov za hodinu. Na miestnych železničných tratiach v prefektúrach východne od Tokia bola z tohto dôvodu dočasne prerušená prevádzka.

Okrem toho bolo zrušených najmenej 120 letov, uviedla japonská verejnoprávna televízia NHK. Pozastavené boli aj trajekty, ktoré spájajú tokijské letisko Haneda s okolitými ostrovmi.

Do sobotňajšieho rána miestneho času môže na súostroví Izu napršať až 200 milimetrov zrážok, upozorňujú meteorológovia. Pre oblasť Tokia predpovedajú zhruba 150 milimetrov zrážok.