Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Japonsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,3

Autá jazdia na ulici v tme počas výpadku elektriny v Tokiu 16. marca 2022 po zemetrasení. Foto: TASR/AP

Epicentrum zemetrasenia bolo 60 kilometrov pod morským dnom.

Tokio 16. marca (TASR) - Východnú časť Japonska zasiahlo v stredu zemetrasenie s magnitúdou 7,3. Úrady vydali varovanie pred cunami pre niektoré oblasti severovýchodného pobrežia. Dosiaľ neboli hlásené obete či zranenia. TASR prevzala správu od agentúr AP a AFP.

Japonská meteorologická agentúra vydala varovanie pred až metrovou vlnou cunami pre prefektúry Fukušima a Mijagi. Agentúra uviedla, že hypocentrum zemetrasenia bolo 60 kilometrov pod morským dnom.


Výrobky popadané z regálov na zemi v obchode v meste Fukušima na severe Japonska 16. marca 2022 po zemetrasení.
Foto: TASR/AP


V regióne Kantó zostali v dôsledku zemetrasenia bez elektriny viac ako dva milióny domácností, z toho 700.000 domácností v hlavnom meste Tokio, uviedol dodávateľ elektriny TEPCO. Dodávky elektriny v japonskej metropole postupne obnovujú. Na severovýchode krajiny bolo bez elektriny 156.000 domácností, uviedla regionálna energetická spoločnosť Tohoku Electric Power.

"Hlásenia zaplavili políciu a záchranné zložky vo Fukušime a v Mijagi. Robíme, čo je v našich silách, aby sme vyhodnotili rozsah škôd," povedal hovorca vlády Hirokazu Macuno.

Podľa verejnoprávnej stanice NHK zaznamenali v meste Išinomaki v prefektúre Mijagi 20-centimetrovú vlnu cunami. Na zverejnených televíznych záberoch bolo vidieť určité škody na budovách na severovýchode krajiny. V meste Sendai sa zrútila kamenná stena hradu Aoba.

V dôsledku zemetrasenia sa severne od mesta Fukušima vykoľajil rýchlovlak šinkansen, uviedla železničná spoločnosť JR East. Bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia.

V jadrovej elektrárni Fukušima 1 na severovýchodnom pobreží Japonska došlo v marci 2011 k vážnej havárii po mohutnom zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následných obrovských vlnách cunami. Zemetrasenie si vyžiadalo takmer 20.000 obetí.

Podľa japonských úradov v jadrovej elektrárni Fukušima 1 nezistili po stredajšom zemetrasení žiadne abnormality.

Výberová chronológia zemetrasení v Japonsku za uplynulých päť rokov
2017

25. júna - Zemetrasenie s magnitúdou 5,6 zasiahlo územie v prefektúre Nagano, približne 190 kilometrov západne od hlavného mesta Japonska Tokio.

20. septembra - Oblasť Tichého oceánu blízko východného pobrežia japonského ostrova Honšu zasiahlo podmorské zemetrasenie s magnitúdou 6,1. Miesto vzniku otrasov sa podľa USGS nachádzalo v desaťkilometrovej hĺbke.

27. septembra - Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 sa vyskytlo pri tichomorskom pobreží prefektúr Iwate a Aomori, v hĺbke približne 30 kilometrov v oblasti pri severovýchodnom pobreží Japonska. Neboli hlásené žiadne zranenia ani škody a nehrozili ani prívalové vlny cunami.



2018

9. apríla - Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 zasiahlo západné Japonsko. K zemetraseniu došlo v západnej časti prefektúry Šimane, približne 750 kilometrov západne od Tokia, a to v hĺbke 12 kilometrov. Miestne úrady potvrdili škody na viacerých budovách i trhliny v cestách v regióne.

18. júna - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,1 rúcalo múry a na mnohých miestach v oblasti mesta Osaka na západe Japonska zapríčinilo požiare. Zahynuli minimálne traja ľudia a zranenia utrpelo vyše 300 ďalších osôb. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v severnej časti prefektúry Osaka.

7. júla - Zemetrasenie s magnitúdou 6 zasiahlo východné Japonsko. Neboli hlásené obete na životoch ani materiálne škody. Epicentrum sa nachádzalo neďaleko tichomorského pobrežia japonskej prefektúry Čiba východne od Tokia, v hĺbke približne 50 kilometrov.

6. septembra - Najmenej štyroch mŕtvych a 290 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7, ktoré postihlo severojaponský ostrov Hokkaidó.



2019

3. januára - Juhozápadnou oblasťou Japonska otriaslo zemetrasenie. Úrady bezprostredne správy o škodách na majetku nedostali a varovanie pred cunami odvolali do hodiny od otrasov.

25. mája - Stredne silné zemetrasenie zasiahlo východné Japonsko. Budovy sa triasli aj v hlavnom meste Tokio. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v južnej časti prefektúry Čiba, približne 60 kilometrov juhovýchodne od Tokia.

18. júna - Japonské úrady vydali varovanie pred cunami po tom, čo severozápad krajiny zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,8. Varovanie platilo pre prefektúry Jamagata, Niigata and Išikawa.

4. augusta - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2 otriaslo prefektúrou Fukušima v severovýchodnej oblasti Japonska. Zo zasiahnutej oblasti obete ani prípadné škody na majetku bezprostredne nehlásili.



2020

13. februára - Silné zemetrasenie zasiahlo oblasť pri severnom pobreží Japonska, ale neboli hlásené žiadne zranenia ani vážne škody a nehrozili ani prívalové vlny cunami.

18. apríla - Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo oblasť v Tichom oceáne ležiacu západne od Boninských ostrovov, ktoré sú vzdialené približne 1000 kilometrov južne od Tokia.



2021

13. februára - Zemetrasenie s magnitúdou 7,1 zaznamenali pri pobreží japonskej prefektúry Fukušima. Počas zemetrasenia sa zranilo najmenej 150 ľudí, varovanie pred prívalovými vlnami cunami úrady nevydali.

7. októbra – Minimálne 32 ľudí utrpelo zranenia pri silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo neskoro večer miestneho času oblasť japonskej metropoly Tokio a jej okolie.