Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Teplý, teplejší, horúci, aj tak by sa dal opísať tohtoročný júl

Na snímke žena prechádza okolo osviežovača počas vysokých teplôt na Hlavnom námestí v mestskej časti Bratislava - Staré mesto 3. júla 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Napriek tomu, že júl 2022 možno považovať za teplotne nadnormálny, za najteplejším júlom na Slovensku zaostával o necelý 1 °C.

Bratislava 7. augusta (Teraz.sk) - Prvý prázdninový mesiac by sa dal zhrnúť do troch slov - teplý, teplejší, horúci. Vysoké teploty a s nimi súvisiace sucho dali zabrať nielen Slovensku, ale aj veľkej časti Európy, pričom výraznejšie zrážky a mierne ochladenie prišlo až v závere mesiaca.

"Júl skončil v porovnaní s dlhodobým priemerom na väčšine územia ako teplotne silne nadnormálny. Na meteorologickej stanici Hurbanovo, kde sa u nás vykonávajú najdlhšie súvislé meteorologické pozorovania (od roku 1871) skončil ako 6. najteplejší. Najteplejší júl v Hurbanove sa u nás vyskytol v roku 2015, druhý najteplejší bol vlaňajší júl," skonštatoval pre Teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. Ako ďalej informoval, tohtoročný júl zaostal za najteplejším júlom o necelý 1 °C.

Tropické horúčavy trápili nielen západ Slovenska, výrazné oteplenie pocítil aj stred a východ krajiny. Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), "na juhu stredného Slovenska sa vyskytli lokality, kde bol tohtoročný júl rekordne teplý". "Teplejší ako na juhozápadnom Slovensku bol júl aj na východe Slovenska, v Košiciach skončil ako 3. najteplejší. Počas tohtoročného júla bola dosiahnutá aj hodnota 40 °C, takto vysoko vystúpila teplota 21. júla v Dolných Plachtinciach. Bolo to tretíkrát v histórii, keď teplota u nás dosiahla túto hodnotu," uviedol Matejovič. Hodnoty nad 40°C namerali prvýkrát na území Slovenska 20. júla 2007, keď teplota v Hurbanove vystúpila nad 40,3°C, "čím bol dosiahnutý národný rekord absolútneho maxima". "Priblížilo sa jej aj maximum z Gabčíkova, kde 8. augusta v roku 2013 namerali 40.2 °C," informoval klimatológ.

Na snímke teplomer umiestnený na hodinách ukazuje teplotu 41 stupňov Celzia v centre mesta Nitra vo štvrtok 21. júla 2022.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Veľký problém predstavovali v júli atmosférické zrážky, keď v priebehu mesiaca na viac ako polovici územia prevládalo extrémne sucho, hodnotil Matejovič. Ako v zhodnotení 29. týždňa uviedol SHMÚ, extrémne sucho zasahovalo 60 percent územia Slovenska. Dlhotrvajúci stav poznačil úrodu na hornej Nitre a v Trnavskom samosprávnom kraji. Ako ďalej Matejovič uviedol, "najmenej zrážok v júli spadlo v Michalovciach, Hurbanove a Častej, kde v júli spadlo 20 až 30 mm zrážok (júlový priemer je tu asi 60 až 70 mm)." Viaceré obce boli pre nedostatok vody nútené vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Bola medzi nimi aj mestská časť Banskej Štiavnice Banky, kde asi 80 percent obyvateľov s trvalým pobytom a chalupárov zásobovala vodou cisternami Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť.

Lokality, kde sa vyskytli búrky namerali podľa klimatológa vyššie úhrny. "Napríklad v obci Huty na severnom Slovensku spadlo v júli až 205 mm zrážok. Lokálne búrky však situáciu s extrémnym suchom však výrazne nezmenili." Ako ďalej uviedol, úhrn zrážok dosiahol v celoúzemnom priemere Slovenska asi 85 % dlhodobého priemeru. "Vysoké teploty ešte viac zvýraznili vyparovanie vody zo zemského povrchu," informoval Matejovič.