Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Na strednom Slovensku je pre kalamitu bez prúdu 6000 odberateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Poruchy sa podľa SSD vo väčšine prípadov nachádzajú v ťažko dostupných miestach. Zabezpečiť je preto potrebné aj špeciálnu ťažkú techniku.

Banská Bystrica/Žilina 21. januára (TASR) – Na strednom Slovensku počas noci z piatka (20. 1.) na sobotu pribudli ďalšie poruchy elektrických vedení a počas dňa sa situácia ešte zhoršila. Bez elektriny je tak aktuálne približne 6000 odberných miest. TASR o tom informoval Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD).

Podľa SSD je na strednom Slovensku mimo prevádzky viac ako 200 trafostaníc. "K problémom v okresoch Detva a Brezno sa dnes pripojili poruchy v okolí Zvolena, Banskej Bystrice, Liptovského Mikuláša a Námestova. Naši elektrikári sa stále trápia s popadanými stromami, pretrhanými vodičmi a poškodenými stĺpmi. Nové poruchy, ktoré pribudli dnes, v niektorých lokalitách ešte len hľadajú," skonštatoval Gejdoš.

Poruchy sa podľa SSD vo väčšine prípadov nachádzajú v ťažko dostupných miestach. Zabezpečiť je preto potrebné aj špeciálnu ťažkú techniku. Elektrikári sú v terénne denne už niekoľko dní, viacerí aj počas noci.

"Stále však musia dbať v prvom rade na svoju bezpečnosť. Aj preto musia v niektorých situáciách práce radšej prerušiť, najmä tam, kde stále padajú stromy, aby neohrozili svoje zdravie a život," uviedol Gejdoš. Ako dodal, obyvateľov, ktorí sú v niektorých prípadoch bez prúdu už niekoľko dní, žiadajú o pochopenie a trpezlivosť.