Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Kalifornský polostrov zasiahol hurikán Olaf, zastavili aj očkovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady v piatok evakuovali obyvateľov na juhu polostrova z nižšie položených oblastí. Približne 20.000 zahraničných turistov prečkávalo prechod hurikánu v hoteloch.

Mexiko 10. septembra (TASR) - Hurikán Olaf, ktorý vo štvrtok zasiahol turistické stredisko Los Cabos na južnom cípe Kalifornského polostrova, zoslabol nad pevninou z druhej kategórie na prvú, avšak počas piatkového prechodu cez polostrov priniesol prudké dažde a spôsobil záplavy. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Hurikán vo štvrtok večer sprevádzal vietor s rýchlosťou 155 kilometrov za hodinu. Neskôr sa jeho rýchlosť znížila na 130 km/h a očakáva sa jeho ďalšie slabnutie nad polostrovom, kým sa nepresunie nad Tichý oceán.

Úrady v piatok evakuovali obyvateľov na juhu polostrova z nižšie položených oblastí. Približne 20.000 zahraničných turistov prečkávalo prechod hurikánu v hoteloch. Zatvorené boli prístavy aj školy, pozastavili tiež očkovanie proti covidu a mnohým zamestnancom odporučili zostať doma.

Stred hurikánu sa v piatok ráno miestneho času nachádzal iba 55 kilometrov od hlavného mesta mexického štátu Baja California Sur, La Paz, kde bola v rovnaký deň na programe inaugurácia nového guvernéra.

Vietor so silou hurikánu siahal v tom čase do vzdialenosti 35 kilometrov od jeho stredu, pričom vietor zodpovedajúci tropickej búrke vial ešte vo vzdialenosti 130 kilometrov.