Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

Katarína bola na ľade, príde aj sneh?

Foto: TASR/František Iván

Na väčšine staníc mrzlo aj vo výške dva metre nad zemským povrchom, teda nešlo len o prízemný mráz.

Bratislava 25. novembra (Teraz.sk) - Prvá časť známej pranostiky o Kataríne na ľade a Vianociach na blate sa naplnila. „Na väčšine územia bol ráno naozaj mráz, a teda tam, kde bola nejaká voda, sa mohol vyskytnúť aj ľad,“ povedal pre teraz.sk Pavel Faško, klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Ako dodal, na väčšine staníc mrzlo aj vo výške dva metre nad zemským povrchom, teda nešlo len o prízemný mráz. Napríklad v Dudinciach vo výške 2 metre klesla teplota vzduchu na mínus 6 stupňov, pri zemi vo výške 5 centimetrov dokonca na – 10,1 stupňa. „Dudince sa nachádzajú v lokalite, ktorá je chránená pred vetrom. Keď sa zmenší oblačnosť a navyše je už dlhší čas sucho, vznikajú dobré podmienky pre ochladzovanie vzduchu a jeho teplota potom výrazne klesá,“ vysvetlil Pavel Faško.

Podobne aj v Boľkovciach pri Lučenci zaznamenali mráz – 5,6 stupňa a pri zemi – 9,7 stupňa. Na Sliači namerali v dvojmetrovej výške – 7,4 stupňa, mrzlo aj na východe, keď v Košiciach namerali – 5,9 a pri zemi – 9,7 stupňa.

„Slovensko sa nachádza v oblasti studeného vzduchu na prednej strane rozsiahlej brázdy nízkeho tlaku, ktorá sa bude presúvať zo západnej a juhozápadnej Európy smerom na východ. V brázde sa bude nachádzať frontálne rozhranie, ktoré sa bude vlniť a jeho postup bude pomalý. To zmení charakter počasia spolu s prichádzajúcim víkendom a začnú sa vyskytovať zrážky, ktorých bolo doteraz relatívne málo,“ avizoval klimatológ.

Dobrou správou je, že by sme mali konečne vidieť snehové vločky. „V teplotných podmienkach, ktoré máme, sa konečne vytvorí snehová pokrývka aj tam, kde sa to zatiaľ nepodarilo. V tomto roku je totiž veľmi málo snehu aj v oblastiach, kde ho v takomto čase už zvykne bývať dostatok,“ dodal Faško.

Na Štrbskom Plese napríklad do 25. novembra ráno nezaznamenali ani centimetrovú snehovú pokrývku, išlo vždy len o poprašok, podobne aj v Telgárte. V Tatranskej Javorine mali len tri dni a na Chopku deväť dní so snehovou pokrývkou. Na Lomnickom štíte zaznamenali sneh už na konci augusta a doteraz tam bolo 58 dní so snehovou pokrývkou. Z toho veľa dní bolo takých, že bola snehová pokrývka len symbolická.

Sneh môže prekvapiť aj v nižšie položených častiach západného Slovenska, nehovoriac už o horských oblastiach. „Na hrebeňoch Malých či Bielych Karpát a Javorníkov sa môže vytvoriť snehová pokrývka možno aj s dvojcifernou hodnotou hrúbky,“ uviedol Pavel Faško zo SHMÚ.