Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

Pri víchrici a krupobití na ostrove Korzika zahynulo päť ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Obeťami nepriaznivého počasia na Korzike sú 13-ročné dievča a 72-ročná žena, informovala prefektúra.

Paríž 18. augusta (TASR) - Päť ľudí prišlo o život a ďalších 12 osôb utrpelo zranenia pri silnej víchrici a krupobití, ktoré vo štvrtok zasiahli francúzsky ostrov Korzika. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Hovorca jednej z tamojších prefektúr uviedol, že turistické letovisko Korzika sa dostalo do oblasti tlakovej níže, ktorá na ostrove spôsobila silný dážď, krupobitie a víchricu, pričom rýchlosť vetra dosahovala až 220 kilometrov za hodinu.

Obeťami nepriaznivého počasia na Korzike sú 13-ročné dievča a 72-ročná žena, informovala prefektúra.

Silné dažde sa vyskytli aj v iných častiach Francúzska, ktoré boli v uplynulých týždňoch zasiahnuté extrémnymi horúčavami a suchom. To podľa agentúry Reuters oslabilo schopnosť pôdy absorbovať vodu, čo spôsobilo záplavy.

Francúzsky prevádzkovateľ elektrickej siete Enedis uviedol, že búrky zničili v departementoch Loira a Ain časti infraštruktúry, v dôsledku čoho nemá viac ako 1000 domácností prístup k elektrine.

Voda zaplavila v stredu večer aj ulice prístavného mesta Marseille. Na severe Francúzska zase extrémne sucho spôsobilo, že hladina rieky Loiry klesla natoľko, že sa ňou takmer nedokážu preplaviť ani člny s turistami, približuje Reuters.