Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Lavínová hrozba na horách klesla na druhý stupeň z piatich

Na archívnej snímke príroda vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vo všetkých pohoriach pretrváva ochladenie.

Liptovský Hrádok 23. decembra (TASR) – Lavínové nebezpečenstvo v slovenských pohoriach kleslo vo štvrtok na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, čo znamená mierne ohrozenie. Za poslednú periódu sneženia napadlo vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre aj viac ako pol metra snehu. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Silný vietor prenáša sneh na záveterné južne a východne orientované svahy. "Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu v podobe snehových dosiek a vankúšov. Na všetkých týchto miestach je možné uvoľnenie lavíny pri veľkom dodatočnom zaťažení," upozornil Sedlák. Zdôraznil, že na rozhraní starého vetrom previateho snehu sa nachádza kritická vrstva krúpok.

Vo všetkých pohoriach pretrváva ochladenie. Teplota v najvyšších polohách dosahuje mínus 17, v nižších mínus šesť stupňov Celzia. Fúka slabý severný až severozápadný vietor s rýchlosťou v nárazoch do šiestich metrov za sekundu.

Sneh z posledného sneženia je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestnený. "Nízke teploty pomáhajú k tvorbe nestabilných snehových vrstiev vnútri snehovej pokrývky. Na vrcholoch a horských hrebeňoch sú vytvorené preveje," priblížil Sedlák.