Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Počasie

Lesné požiare zachvátili strednú časť Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci vinia z rozsiahlych požiarov, ktoré v ostatných rokoch sužujú Rusko, klimatickú zmenu, ako aj nedbanlivosť a podfinancované lesné hospodárstvo.

Moskva 25. augusta (TASR) - Sverdlovskú a ďalšie oblasti v strednej časti Ruska sužujú lesné požiare spôsobené neobvyklými horúčavami. Hasiči v zmienenej oblasti bojovali v stredu s dovedna 15 požiarmi, informovalo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Rezort podľa agentúry AFP dodal, že táto oblasť nachádzajúca sa v Uralskom federálnom okruhu čelí v dôsledku aktuálnych horúčav "extrémnemu" nebezpečenstvu vzniku požiarov.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zachytávajúce plamene pozdĺž oboch strán diaľnice spájajúcej Jekaterinburg, metropolu Sverdlovskej oblasti, s mestom Perm ležiacim na úpätí pohoria Ural. Diaľnica bola pre požiar podľa správ miestnych médií väčšinu dňa uzavretá.

Lesné požiare medzičasom zosilneli aj v ruskej Mordvianskej republike ležiacej juhovýchodne od Moskvy. V susednej Nižnonovgorodskej oblasti východne Moskvy zasahovalo v stredu deväť hasiacich lietadiel, ktoré regiónu poskytlo ministerstvo pre mimoriadne situácie, ministerstvo obrany i národná garda. Na rozsiahly lesný požiar šíriaci sa práve smerom do Mordvianskej republiky zhodili približne 129 ton vody. Úrady tiež informovali, že do boja s týmto požiarom bolo nasadených približne 1200 hasičov.

Ruský prezident Vladimir Putin ešte v utorok prisľúbil, že na ochranu lesov v krajine vyčlení ďalších 24 miliárd rubľov (277 miliónov eur). Rusko sa podľa neho musí naučiť predchádzať "bezprecedentným" požiarom ako sú tie, ktoré celé leto sužovali Sibír.

Požiare v Jakutskej republike na Sibíri, ktorá je najväčšou aj najchladnejšou republikou Ruskej federácie, zachvátili počas uplynulého leta oblasť rozsiahlejšiu ako Portugalsko. Ruské úrady v stredu informovali, že v súčasnosti tam stále horí asi 50 požiarov. Predstavitelia zasiahnutých regiónov žiadajú Moskvu o financie a ďalšiu pomoc, aby mohli odstrániť spôsobené škody.

Odborníci vinia z rozsiahlych požiarov, ktoré v ostatných rokoch sužujú Rusko, klimatickú zmenu, ako aj nedbanlivosť a podfinancované lesné hospodárstvo. Ruské úrady uviedli, že požiare v tomto roku zachvátili plochu s rozlohou 173.000 metrov štvorcových. Išlo tak v tomto smere v Rusku o druhú najhoršiu sezónu od začiatku 21. storočia, uvádza AFP.