Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Slovinskú metropolu Ľubľanu postihli prudké dažde a záplavy

Cestujúci nastupujú do autobusu počas hustého dažďa v Ľubľane v stredu 29. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Na zverejnených videozáznamoch z rôznych miest vidno zaplavené ľubľanské ulice a domy a ľudí brodiacich sa vo vode.

Ľubľana 30. septembra (TASR) - Bleskové záplavy vyvolané veľmi silným dažďom postihli vo štvrtok slovinské hlavné mesto Ľubľana, kde zaplavili budovy domov i nemocníc a vynútili si stovky zásahov zložiek záchrannej služby. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Hasiči prijali viac ako 2700 telefonátov od občanov a absolvovali zhruba 400 zásahov na rôznych miestach vrátane vládnych budov, nemocníc, divadiel, galérií a škôl. Tlačová agentúra STA informovala, že v celej Ľubľane bolo zaplavených viac ako 500 budov.

Na zverejnených videozáznamoch z rôznych miest vidno zaplavené ľubľanské ulice a domy a ľudí brodiacich sa vo vode. Voda prenikla aj do budovy činoherného divadla, ktoré bolo nútené zrušiť prebiehajúce predstavenie a evakuovať divákov.

Hasiči odstraňujú vodu zo zaplavenej budovy v centre Ľubľany v stredu 29. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Lejak takisto rozohnal v Ľubľane posledných demonštrantov, ktorí sa zúčastnili na niekoľkohodinovom proteste proti najnovším epidemiologickým reštrikciám a očkovaniu. Na rozohnanie davu protestujúcich, ktorí v stredu zablokovali hlavnú cestu, polícia použila vodné delá a slzotvorný plyn.

Búrka zasiahla aj východné časti tejto malej dvojmiliónovej alpskej krajiny. Obete na životoch ani zranených nehlásili.