Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Cyklóna Batsirai na Madagaskare vyhnala z domovov takmer 27.000 ľudí

Muž sa snaží zabezpečiť svoj dom pred cyklónou Batsirai 5. februára 2022. Foto: TASR/AP

Meteorologický úrad varoval, že sa obáva "značných a rozsiahlych škôd".

Antananarivo 6. februára (TASR) - Takmer 27.000 obyvateľov Madagaskaru muselo opustiť svoje domovy po tom, čo východ tohto ostrovného štátu zasiahla v sobotu cyklóna Batsirai. V noci na nedeľu jej sila zoslabla, avšak pre výdatné dažde sa naďalej očakávajú záplavy. S odvolaním sa na tamojší meteorologický úrad o tom informovala agentúra AFP.

Cyklóna Batsirai zasiahla okres Mananjary nachádzajúci sa vyše 530 kilometrov od hlavného mesta Antananarivo v sobotu okolo 20.00 h miestneho času (18.00 SEČ). "Silná tropická cyklóna" dosahoval rýchlosť vetra 165 kilometrov za hodinu, ako uviedol Faly Aritiana Fabien z madagaskarského úradu pre zvládanie katastrof. Dodal, že pre ľudí, ktorí museli byť evakuovaní, sú k dispozícii ubytovacie zariadenia, potraviny i lekárska pomoc.

Meteorologický úrad varoval, že sa obáva "značných a rozsiahlych škôd". Priemerná rýchlosť vetra sa však medzičasom znížila o takmer polovicu na 80 kilometrov za hodinu, pričom najsilnejšie poryvy vetra klesli v nedeľu zo sobotných 235 na 110 kilometrov za hodinu. Cyklóna Batsirai sa rýchlosťou 19 kilometrov za hodinu presúva smerom na západ a neskôr počas dňa by sa mala objaviť v Mozambickom prielive v Indickom oceáne. Ešte predtým než cyklóna dorazila na Madagaskar, prehnala sa ostrovmi Maurícius a Réunion, kde spôsobila dvojdňové prívalové dažde.

Na Madagaskare zomrelo pre cyklónu Batsirai najmenej šesť ľudí

Svetový potravinový program OSN (WFP) odhaduje, že cyklóna Batsirai priamo zasiahol zhruba 595.000 ľudí 150.000 ďalším hrozí vysídlenie pre zosuvy pôdy a povodne.

Koncom januára zasiahla Madagaskar tropická búrka Ana, ktorá usmrtila okolo 60 osôb - väčšinu z ich v metropole Antananarivo. Búrka si tiež vyžiadala desiatky obetí na Malawi, v Mozambiku a v Zimbabwe.