Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Po kulminácii riek na východe Maďarska začali hladiny klesať

Na snímke ukazovateľ výšky hladiny. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V stredu a vo štvrtok museli v okolí týchto riek pre záplavy v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe uzatvoriť úseky niektorých ciest.

Budapešť 16. októbra (TASR) - Po štvrtkovej kulminácii maďarských úsekov riek Slaná (Sajó) a Hornád (Hernád) na severovýchode krajiny očakávajú vodohospodári v nadchádzajúcich dňoch pokles hladín. Na Slanej v noci pri obci Felsőzsolc hladina prekročila hranicu druhého stupňa povodňovej aktivity, ráno tam namerali 382 centimetrov a jej kulminácia sa očakáva ešte v piatok večer.

Štátne riaditeľstvo vodohospodárstva (OVF) podľa agentúry MTI uviedlo, že pri obci Sajópüspöki po štvrtkovej kulminácii na úrovni 390 centimetrov hladina Slanej do rána klesla o pol metra. Nižšie pri obci Sajószentpéter kulminovala pri 401 centimetroch, pričom rekordnú hodnotu 406 centimetrov tam namerali v roku 2010.

Hladina Hornádu kulminovala vo štvrtok večer na úrovni 400 centimetrov a odvtedy rýchlym tempom klesá - ráno tam namerali 370 centimetrov.

V stredu a vo štvrtok museli v okolí týchto riek pre záplavy v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe uzatvoriť úseky niektorých ciest.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)