Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

Po búrkach v Maďarsku volali na pomoc hasičov v 238 prípadoch

Na archívnej snímke blesky osvetľujú oblohu v Maďarsku. Foto: TASR/AP

Vietor vyvracal stromy a lámal im konáre, ktoré popadali na cesty, ploty či domy.

Budapešť 26. mája (TASR) - Po stredajších búrkach, ktoré v Maďarsku sprevádzal silný vietor a krupobitie, museli hasiči zasahovať až v 238 prípadoch, pričom v Šomodskej župe odstraňovali následky ešte aj vo štvrtok. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server napi.hu.

Vietor vyvracal stromy a lámal im konáre, ktoré popadali na cesty, ploty či domy. Podľa údajov maďarského Celoštátneho riaditeľstva úradu civilnej ochrany (OKF) bolo v celej krajine poškodených 126 budov. Až 82 z nich sa nachádza v Šomodskej župe, najmä v meste Kaposvár a jeho okolí, kde hasiči odstraňovali následky búrok ešte aj vo štvrtok, a to takmer na stovke miest.

Škody spôsobili aj blesky. V mestečku Kiskunmajsa v Báčsko-malokumánskej župe udrel blesk do komína na dome, v ktorom následne vypukol požiar. V obci Földeák na juhovýchode Maďarska zasiahol blesk strom pri dome, v dôsledku čoho došlo k poškodeniu strechy domu. V Kaposvári zase blesk zasiahol strom, ktorý sa následne vyvrátil a pretrhol elektrické vedenie.

Podľa dostupných informácií nedošlo pri búrkach k žiadnym zraneniam.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)