Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Počasie

Meteorológovia: Júnová vodnosť bola oproti minuloročnej priaznivejšia

Ilustrčná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

SHMÚ uviedol, že oproti minulému roku, keď bol jún hodnotený ako extrémne suchý, bola situácia priaznivejšia vo všetkých sledovaných vodomerných staniciach v povodiach.

Bratislava 10. júla (TASR) - Jún bol z hľadiska mesačnej vodnosti oproti minuloročnému priaznivejší. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že po teplotnej stránke bol jún normálny.

"Z pohľadu priemerných mesačných prietokov hodnotíme jún ako suchý až normálne vodný," uviedol ústav. Doplnil, že oproti minulému roku, keď bol jún hodnotený ako extrémne suchý, bola situácia priaznivejšia vo všetkých sledovaných vodomerných staniciach v povodiach.

K dosiahnutiu stupňov povodňovej aktivity došlo s plošným rozsahom podľa meteorológov v tretej dekáde mesiaca a tiež začiatkom júna najmä na monitorovaných úsekoch tokov v povodí stredného Hrona a stredného Ipľa.

"Z hľadiska zrážkových pomerov sa skončil vo väčšine povodí ako zrážkovo silne podnormálny (veľmi suchý) až silne nadnormálny (veľmi vlhký), s priestorovo rozdielnymi mesačnými zrážkovými úhrnmi," uviedol SHMÚ. Príčinou boli podľa ústavu najmä prevládajúce konvektívne zrážky lokálneho charakteru.