Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Počasie

Meteorológovia naďalej upozorňujú na smog v oblasti Jelšavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

SHMÚ upozorňuje, že k najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Bratislava 15. februára (TASR) - Meteorológovia aj v stredu upozorňujú na smogovú situáciu pre prachové častice PM10 v oblasti Jelšavy. Príčinami sú vysoké emisie z vykurovania pevným palivom, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti aj v susedných dolinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10," priblížili meteorológovia. Poukázali, že ide napríklad o lokálne kúreniská na pevné palivo či kotolne na pevné palivo.

SHMÚ upozorňuje, že k najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. V tejto súvislosti odporúča ľuďom obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie miestností a obmedziť fyzickú prácu či športové aktivity vo vonkajšom prostredí.