Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

Meteorológovia varujú pred závejmi na severnom a strednom Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Počítať treba aj s vetrom na horách, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Bratislava 1. februára (TASR) - Na východnom a strednom Slovensku má v stredu večer a vo štvrtok (2. 2.) snežiť. Môžu sa tiež tvoriť snehové jazyky a záveje. V niektorých okresoch sa očakáva aj silný vietor. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Výstraha pred snežením sa týka viacerých okresov v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Platiť má do soboty (4. 2.). Očakáva sa, že spadne 40 až 60 centimetrov nového snehu, miestami 50 až 60 centimetrov.

Meteorológovia varujú tiež pred snehovými jazykmi a závejmi. Výstraha platí pre viaceré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji do piatka (3. 2.). "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozornil SHMÚ.

Počítať treba aj s vetrom na horách, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Vyskytnúť sa môže v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Martin, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Žilina.

Veternejšie mimo hôr môže byť tiež vo viacerých okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Prešovského kraja. Pre ne vydali meteorológovia výstrahy prvého stupňa pred vetrom. Jeho rýchlosť môže v nárazoch dosiahnuť v priemere 65 až 85 kilometrov za hodinu.