Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

SLEDUJEME: Časti Slovenska trápi sneženie, niektoré cesty uzavreli

Na snímke autobus mestskej hromadnej dopravy jazdí okolo zasnežených zaparkovaných áut na košickom sídlisku KVP v pondelok 12. decembra 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

V noci z nedele (11. 12.) na pondelok mesto evidovalo v teréne približne 40 mechanizmov a desiatky ľudí.


Košice 12. decembra (TASR) - Polícia hlási komplikácie na viacerých úsekoch ciest v Košickom kraji. Cesta od Pereša smerom na košické letisko je momentálne uzavretá v oboch smeroch, dôvodom je vyťahovanie nákladného vozidla z priekopy. Pre záveje je neprejazdná aj cesta na trase Budimír - Družstevná pri Hornáde. Neupravený a ťažko prejazdný je tiež úsek Košice - Jasov. TASR o tom informovala košická krajská hovorkyňa Lenka Ivanová. Polícia apeluje na vodičov, aby sa na cesty vydali len v nevyhnutných prípadoch.

V okres Košice-okolie dochádza k problémom aj v obci Slanec. Vozidlá v častiach, kde sa nachádza súvislá snehová pokrývka, nevedia vyjsť do kopca. Od Slanca do Kalše sa šmýka. "Horský priechod Dargov je prejazdný, na vozovke sa nachádza utlačená vrstva snehu," dodala Ivanová.

V okrese Spišská Nová Ves sú cesty zasnežené, no zjazdné. V niektorých úsekoch je sneh kašovitý.

V Rožňavskom okrese polícia hlási, že cesty sú mokré a prejazdné, a to aj vrátane horského priechodu Soroška. Dobšinský kopec je naďalej prejazdný len pre osobnú dopravu.

Na snímke auto jazdí okolo zasnežených zaparkovaných áut a zastávky MHD na košickom sídlisku KVP v pondelok 12. decembra 2022.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Pripomína, že v okrese Trebišov aktuálne husto sneží a na cestách tretej triedy sa nachádza kašovitá vrstva snehu.

V Michalovskom okrese sú cesty miestami zasnežené, prípadne s kašovitou vrstvou snehu, no zjazdné.

"Doposiaľ policajti na území Košického kraja, našťastie, nezaznamenali žiadnu vážnu dopravnú nehodu, zväčša išlo o škodové udalosti," doplnila s tým, že aj v pondelok je v teréne maximálny počet policajtov. Vodičov na cestách žiada o trpezlivosť a ohľaduplnosť.



ZSSK: Meškania vlakov na východe počítajú rádovo v desiatkach minút

Situácia na východnom Slovensku sa v súvislosti so snežením v pondelok oproti nedeli (11. 12.) o čosi zlepšila. Meškania už nepočítajú v stovkách, ale väčšinou rádovo v desiatkach minút. Pre TASR to povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Od skorého rána až doposiaľ na východe krajiny meškalo a mešká niekoľko vlakov rôznych kategórií (Ex, REX aj Os). "Aj keď zmeškané vlaky pribúdajú (a vzhľadom na aktuálne počasie pribúdať budú), meškania už nie sú také výrazné," uviedol. Keďže zmeškané vlaky a vagóny mali svoje trasy naplánované na celý deň aj mimo regiónu, meškania sa i v pondelok nabaľujú a prenášajú aj mimo východného Slovenska.

"Asi najproblematickejšia je situácia v úseku Košice - Prešov a späť, kde sú približne od 7.00 do 12.45 h osobné vlaky nahradené vlakmi kategórie REX, ktoré zastavujú ako osobné vlaky. Avšak pre vysoké meškanie spôsobené zlým počasím sa odriekli aj niektoré REX-y v úseku Prešov – Lipany," spresnil s tým, že odriekli aj niektoré osobné vlaky v smere Čierna nad Tisou - Prešov, či už v celom úseku alebo na trase Košice - Prešov.

V nedeľu vlaky ZSSK pre snehovú kalamitu premávali v obmedzenom režime. Meškalo približne 60 vlakov z Košíc na všetky smery, odrieknutých, v celom úseku alebo v časti úseku, ich bolo pre nepriaznivé počasie približne 40 a päť vlakov bolo nahradených náhradnou autobusovou dopravou v úseku Košice – Čaňa št. hr. Podľa Kováča malo najväčšie meškanie spolu osem vlakov vyšších kategórií, a to v rozsahu od 105 do 325 minút.

Na snímke bežkár na zasneženom chodníku za bytovými domami na Michalovskej ulici v košickej mestskej časti Západ 12. decembra 2022.
Foto: TASR - Diana Semanová


Košické autobusy MHD neobsluhujú dve zastávky, sneh z Hlavnej ul. vozia k Hornádu


Autobusy košickej mestskej hromadnej dopravy (MHD) do odvolania nezastavujú na dvoch zastávkach. Meškania môžu vznikať aj v rámci električkovej dopravy. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že niektoré mechanizmy sa presunuli odhŕňať sneh mimo hlavných ťahov. Aj vzhľadom na viacero kolíznych situácií opäť apeluje na ohľaduplnosť vodičov. Snehová pokrývka v metropole východu v súčasnosti dosahuje desať centimetrov.

Na zimnej údržbe sa v pondelok podieľalo celkovo 40 mechanizmov spoločnosti Kosit, ktorá ju zabezpečuje na základe zmluvy s mestom. Prioritne sa zameriavali na udržiavanie zjazdnosti miestnych komunikácií I. a II. triedy, po ktorých jazdia autobusy MHD. Sústredili sa aj na vyčistenie priechodov na bočné ulice, odstraňovanie snehu z električkových tratí a odpratávanie ulíc v okolí nemocníc. "Aktuálne okrem odhŕňania snehu z hlavných ťahov sa viaceré mechanizmy zimnej údržby presunuli na bočné ulice, vnútrosídliskové komunikácie, chodníky a parkoviská," uvádza.

Od rána ručne dočisťuje zastávky MHD a schodiská v mestských častiach Sídlisko Ťahanovce, Dargovských hrdinov a Staré Mesto 36 zamestnancov Kositu. "Predpoludním sa začalo aj s odstraňovaním snehu z Hlavnej ulice, kde ho sedem mechanizmov odváža na skládku pri Hornáde," dodáva magistrát s tým, že do zimnej údržby sa zapojili aj pracovníci a mechanizmy mestských podnikov Tepelné hospodárstvo, Správa mestskej zelene a Bytový podnik mesta Košice.

Podľa riaditeľa dopravy Dopravného podniku mesta Košice Romana Danka napoludnie premávali po meste všetky autobusové a električkové linky. Cestujúci však na viacerých trasách musia počítať s meškaním do 20 minút. "Autobusy až do odvolania nezastavujú na zastávkach v kopcovitom teréne, kde by mali problém s rozbiehaním. Ide o zastávky na Kalinovskej ulici (v smere na Lingov) na sídlisku Dargovských hrdinov alebo Vojenská (v smere k zastávke Nová nemocnica) v Starom Meste," spresnil.

V električkovej doprave spôsobuje problémy najmä sneh, ktorý sa dostáva do výhybiek, a preto ich nie je možné "prehodiť" do požadovaného smeru. Z tohto dôvodu tak môžu vznikať meškania.

Mesto aj vzhľadom na pretrvávajúce sneženie žiada všetkých účastníkov cestnej premávky o zvýšenú opatrnosť pri pohybe po uliciach mesta. "Špeciálne to platí aj pre vodičov osobných a nákladných vozidiel, najmä pri predbiehaní vozidiel zimnej údržby a spojov MHD, keďže z dôvodu ich nedostatočnej ohľaduplnosti už dnes nastalo viacero kolíznych situácií," dodáva mesto.



Nepriaznivé počasie na východe SR ovplyvnilo aj leteckú dopravu


Nepriaznivé počasie na východe Slovenska v nedeľu (11. 12.) ovplyvnilo aj leteckú dopravu. Pre TASR to za košické letisko povedala Lucia Kočišová. Aká bude situácia v pondelok, je podľa nej zatiaľ ťažké predpokladať.

Spresnila, že poľadovica a následné sneženie v nedeľu ovplyvnili podmienky na prílet. "Niektoré lety boli zrušené alebo omeškané, let spoločnosti Austrian Airlines pristál v poobedňajších hodinách podľa pôvodného letového plánu bez problémov," dodala.

Všetky cesty v okrese Poprad sú zjazdné, na vozovke sa nachádza sneh


Všetky cesty v okrese Poprad sú aktuálne zjazdné, podľa cestárov však treba na viacerých miestach rátať so snehom na vozovke. Pre TASR to uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) pre oblasť Poprad Marcel Polomský.

"Vrstva snehu je v maximálnej výške do troch centimetrov a intenzívne pracujeme na tom, aby sme ho dostali z vozovky. Vzhľadom na to, že stále sneží a aj fúka vietor, chceme vyzvať cestujúcu verejnosť na opatrnosť. Pozor si treba dať v celej oblasti," upozornil Polomský. Dodal, že najviac snehu je vo Vysokých Tatrách a tiež na horských priechodoch.

V teréne sú aktuálne všetky dostupné mechanizmy, ktoré sa snažia situáciu na cestách vylepšiť, vrátane menších traktorov, tie upravujú najmä úseky v mestách. "Ak vodiči stretnú cestárske auto, mali by sa mu vyhnúť, zastaviť a dať prednosť, aby sme si mohli robiť svoju prácu," upozornil Polomský.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, situačné stupne trvajú


Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné. Pre TASR to za Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) uviedol Stanislav Harčarík. Cestári dočisťujú jednotlivé úseky po víkendovom snežení.

"Tým, že opäť začalo snežiť, v teréne je aktuálne približne 60 vozidiel. Všetkých je 108, avšak nie všade sneží," doplnil Harčarík.

SÚC PSK v nedeľu (11. 12.) ráno vyhlásila z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok v okresoch Sabinov, Prešov a Bardejov prvý situačný stupeň, ktorý stále trvá.

"Je potrebné dočistiť krajnice a stredové pásy na cestách prvej, ako aj druhej triedy," dodal Harčarík.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove uviedol, že situácia sa už upokojila, aj napriek tomu mali od rána niekoľko výjazdov v súvislosti s poveternostnými podmienkami. "Mali sme dva technické výjazdy, spadnuté stromy na vozovke, jednu dopravnú nehodu, kde sa zranil vodič, a ešte zapadnutý traktor, ktorý vyvážal sneh. Nešlo však o nič vážne," konkretizoval operačný dôstojník.

V Prešove pre nepriaznivé počasie od rána meškajú linky MHD


Z dôvodu nepriaznivého počasia a pretrvávajúceho sneženia od rána meškajú linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prešove. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) podľa jeho hovorcu Vladimíra Tomeka ráno vypravil na cesty všetky spoje. Aktuálne evidujú na jednotlivých linkách meškania do desiatich minút.

Na snímke trolejbus mestskej hromadnej dopravy v centre mesta Prešov, 11. decembra 2022.
Foto: TASR - Veronika Mihaliková


"Najväčšie komplikácie sme zaznamenali v ranných hodinách v okrajových častiach mesta, a to najmä v časti Šalgovík, ako aj v časti Šidlovec. Problémy s prejazdnosťou ciest nám hlásia aj vodiči liniek, ktoré premávajú do obcí Ruská Nová Ves a Bzenov," uviedol Tomek.

Doprava v meste je podľa jeho slov výrazne spomalená. V dôsledku klzkej vozovky sa na cestách tvoria kolóny, v ktorých sa presúvajú aj vozidlá MHD.

"Aktuálne evidujeme meškania na všetkých linkách, vo väčšine prípadov ide o meškania do desiatich minút. Na niektorých linkách však musia cestujúci počítať aj s výraznejšími meškaniami od 30 do 45 minút. Naši vodiči vyvíjajú maximálne úsilie, aby meškania aspoň čiastočne eliminovali, avšak prvoradá je bezpečnosť cestujúcich," vysvetlil Tomek.

Problematický je najmä výjazd zo zastávok MHD, kde sa hromadí vrstva utlačeného snehu, čo vodičom spôsobuje nemalé komplikácie pri zaraďovaní sa do jazdného pruhu.

"Cestujúcich touto cestou žiadame o trpezlivosť a odporúčame, aby si pred cestou vyhradili väčšiu časovú rezervu. Zároveň upozorňujeme, že na zastávkach MHD je potrebné stáť v dostatočnej bezpečnej vzdialenosti od nástupnej hrany - obrubníka. Týmto spôsobom sa predíde možným úrazom, keďže nie všetky chodníky sú už očistené," dodal Tomek.

Na cestách III. triedy v Trenčianskom kraji je vrstva snehu od jedného do troch centimetrov


Všetky cesty a cestné úseky na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sú zjazdné, na niektorých úsekoch ciest III. triedy je asi centimetrová vrstva snehu. Vyplýva to z informácií Slovenskej správy ciest.

Na cestách III. triedy je asi centimetrová vrstva kašovitého i čerstvého snehu, na cestách považskobystrického úseku je vrstva kašovitého snehu trojcentimetrová, v Púchovskom okrese dvojcentimetrová. Na cestách so snehom je potrebné používať zimné pneumatiky.

Horské priechody Šútovce, Homôlka a Skýcov sú zjazdné iba so zimnými pneumatikami, horské priechody Šútovce a Fačkovské sedlo sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov.