Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Počasie

Mimoriadna situácia po búrkach platí v Závadke i v Bardejove

Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v meste Strážske v okrese Michalovce 19. júla 2023. Foto: TASR František Iván

V súvislosti s výčinmi počasia mali množstvo zásahov aj hasiči.

Košice/Prešov 20. júla (TASR) - Po stredajších (19.7.) búrkach na východe Slovenska stále platí vo viacerých obciach povodňová aktivita. Mimoriadna situácia je podľa rezortu vnútra v obci Závadka v okrese Michalovce, kde sa v dôsledku poškodenia striech desiatky domov stali neobývateľné. TASR to potvrdili z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR s tým, že mimoriadna situácia platí aj v Bardejove a celom okrese Sobrance.

"Vplyvom víchrice došlo k strhnutiu strechy na administratívnej budove futbalového štadióna v bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka," uviedli z tlačového odboru. Veterná smršť zasiahla obec Závadka okolo 17.00 h. Silnú búrku sprevádzalo masívne krupobitie, ktoré poškodilo približne 30 striech na obytných domoch. Značná časť z nich je preto neobývateľná. "Vzhľadom k tomu, že nie je vylúčené ohrozenie života, zdravia osôb a je predpoklad veľkých škôd na majetku, starostka obce vyhlásila mimoriadnu situáciu," uvádza tlačový odbor.

Veterná smršť zasiahla aj okres Sobrance, v dôsledku silného prívalového dažďa spojeného s krupobitím a silným vetrom tam došlo k poškodeniu striech a okien rodinných domov, majetku a motorových vozidiel vo veľkom rozsahu. "Je potrebné tam vykonávať zabezpečovacie a záchranné práce na dotknutých územiach, organizovať ochranu obyvateľstva a ochranu majetku, kultúrneho dedičstva a životného prostredia," zdôvodnil tlačový odbor mimoriadnu situáciu na území okresu.

Po prívalovej povodni a silných zrážkach v okrese Bardejov platí III. stupeň povodňovej aktivity v obci Zborov. Nepriaznivé počasie zasiahlo aj obec Hanigovce v okrese Sabinov, kde však starosta po ukončení prác odvolal II. stupeň povodňovej aktivity ešte v stredu večer. Prívalová povodeň postihla aj obce Sedliská a Tovarné vo Vranovskom okrese, platí tam III. stupeň povodňovej aktivity. Silná víchrica spôsobila škody aj v okrese Humenné, vo večerných hodinách preto obce Porúbka a Topoľovka vyhlásili II. stupeň a obec Jasenov III. stupeň povodňovej aktivity.

V súvislosti s výčinmi počasia mali množstvo zásahov aj hasiči. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová TASR potvrdila, že situácia sa začala zhoršovať okolo 16.00 h. Profesionálni i dobrovoľní hasiči v kraji zasahovali celkovo 21-krát, najhoršia situácia bola podľa nej v okresoch Michalovce a Sobrance. "Išlo predovšetkým o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku, prípadne strešných konštrukcií a krytín," konkretizovala Matis Libová. Odstraňovanie škôd trvalo až do polnoci.

V Prešovskom kraji zasahovali hasiči desaťkrát. Išlo podľa hovorkyne KR HaZZ v Prešove Miroslavy Knišovej najmä o odstraňovanie popadaných stromov, čerpanie vody zo suterénov rodinných domov a odstraňovanie a zabezpečovanie strhnutých a poškodených striech.

Na snímke popadané stromy.
Foto: Teraz.sk



V obci Závadka pomáhajú aj vojaci, starostka upozorňuje na nebezpečný odpad


V Michalovskom okrese je po stredajšej (19. 7.) búrke spojenej s veternou smršťou a krupobitím najvážnejšia situácia v obci Závadka. S odstraňovaním následkov tam pomáhajú aj vojaci. Ako pre TASR uviedla starostka Jana Dziaková, väčšinu poškodených striech už dočasne prekryli. Obáva sa však, ako vyriešia problém s eternitovými krytinami. Odhaduje, že ide o tony nebezpečného odpadu.

Na území obce vyhlásili mimoriadnu situáciu v stredu o 19.00 h. Dôvodom boli škody na majetku obyvateľov a obce. Týka sa to 28 striech rodinných domov, fasád, okien domov, áut, záhrad a zelených porastov. "Škody zatiaľ nie sú sumarizované a vyčíslené," povedala pre TASR prednostka Okresného úradu Michalovce Jana Margová.

Podľa jej slov bolo v nočných hodinách nasadených 20 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR na pomoc pri záchranných prácach pri provizórnom prekrývaní striech domov. Podľa starostky prišlo 15 vojakov na pomoc aj vo štvrtok. "Je tu naozaj veľa ľudí, nielen z našej obce, ktorí prišli na pomoc. Nosili nám aj celty," uviedla.

Domy, kde boli poškodené strechy, sú aktuálne bez elektrického prúdu. "Čakáme na elektrikárov, aby zhodnotili, či je bezpečné ich opäť napojiť," dodala Dziaková. Podľa jej slov zatiaľ neevidujú, že by boli domy úplne neobývateľné a bolo potrebné riešiť náhradné bývanie.

Pripomenula však, že v obci žije veľa starších a sociálne slabších ľudí, ktorí vo viacerých prípadoch nemajú svoje nehnuteľnosti poistené. "Väčšina domov mala eternitovú strechu, ale týka sa to aj senníkov a podobne. To budú tony nebezpečného odpadu. Predpokladáme, že to bude stáť desiatky tisíc eur. Sme malá obec, peniaze na to nemáme," doplnila starostka s tým, že škody evidujú aj v súvislosti s materskou školou a obecným úradom, ktoré v týchto dňoch zatepľovali.


Bardejov vyčísľuje škody po stredajšej búrke


Mesto Bardejov vyčísľuje škody po stredajšej (19. 7.) búrke. Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Štefan Hij, došlo k strhnutiu strechy tribúny futbalového štadióna v mestskej časti Dlhá Lúka.

"Mimoriadna situácia bola vyhlásená v stredu o 15.30 h. Následne o 16.00 h zvolal primátor mesta Boris Hanuščak zasadnutie mestského krízového štábu, skonštatoval poškodenie jednak mestského, ale aj súkromného majetku. Na miesto boli zvolaní zástupcovia správcu objektu a operatívne bolo rozhodnuté o odstránení zničenej tribúny."

Momentálne podľa jeho slov prebieha vyčíslenie spôsobených škôd a posúdenie možností ich zmiernenia, najmä pre dotknutú súkromnú osobu.