Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Minister vnútra komunikuje s prezidentom HaZZ ohľadom povodní

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platia v stredu na celom území Slovenska.

Bratislava 14. októbra (TASR) - V súvislosti s následkami dlhotrvajúceho dažďa je aktuálne najviac postihnutým regiónom Košický kraj. Tvorí takmer 50 percent všetkých vyhlásených stupňov povodňovej aktivity. Nasleduje Prešovský kraj. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) intenzívne komunikuje s prezidentom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavlom Mikuláškom. V prípade potreby bude zvažovať aj výjazd do terénu. Pre TASR to uviedla Marta Fabianová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Najviac mimoriadnych udalostí vzniklo v okrese Spišská Nová Ves, druhý najväčší počet je v okrese Gelnica. Výrazne zasiahnutými okresmi sú tiež Poprad, Revúca, Prešov, Zvolen. "Zasiahnuté obce riešia vzniknutú situáciu vlastnými silami a prostriedkami, ale v najviac zasiahnutých regiónoch vypomáhajú vybrané kapacity integrovaného záchranného systému," priblížila Fabianová. Žiadna mimoriadna udalosť v súvislosti s povodňami nebola doteraz zaznamenaná v Bratislavskom a Nitrianskom kraji.

Výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platia v stredu na celom území Slovenska.

Hasičský a záchranný zbor hlásil už v stredu ráno v súvislosti s intenzívnym dažďom celkovo 175 výjazdov. Pomoc hasičov bola potrebná najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc, podchodov a pivníc rodinných domov. Vykonávali napríklad monitoring a kontrolu vodných tokov, odstraňovali popadané stromy zo striech a cestných komunikácii. Počas dňa hasiči zabezpečovali aj evakuáciu niektorých domov v Krompachoch aj v Kostoľanoch nad Hornádom.