Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Počasie

Na horách cez víkend hlásia búrky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po zásahu bleskom tento týždeň zomrel na horách turista, ďalší dvaja sa zranili.

Ružomberok 19. augusta (TASR) – Pravdepodobnosť búrok je cez víkend hlásená vo všetkých horských oblastiach Slovenska. Horská záchranná služba (HZS) radí sledovať počasie pred túrou aj počas nej. TASR o tom v piatok informovali z tlačového odboru rezortu vnútra. Zdôraznili, že búrky oveľa častejšie prichádzajú v poobedňajších hodinách.

Pred odchodom do hôr treba sledovať vývoj počasia a výstrahy. "Odporúčame pozrieť si pozorne plánovanú trasu, hlavne, či sa dá v prípade blížiacej sa búrky rýchlo zbehnúť do údolia. Ak je túra dlhá, po hrebeni alebo bez možnosti rýchleho úniku, je najlepšie začať už skoro ráno. Pekné počasie totiž nemusí vydržať po celý deň," vysvetlila hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Ako dodala, existujú aplikácie, kde sa dá sledovať pohyb búrok online na meteorologických radaroch, napríklad stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu. "Ak sa blíži búrka, choďte čo najrýchlejšie do údolia," odporučila Eliášová s tým, že na hrebeňoch a vrcholoch je oveľa väčšia pravdepodobnosť zasiahnutia bleskom.

Blesky najčastejšie udierajú do najvyššie položených predmetov v okolí. Nebezpečné sú samostatne stojace stromy, voľné priestranstvá i stĺpy vysokého napätia. "Odporúčame čo najrýchlejšie skúsiť nájsť úkryt, napríklad chatu, útulňu. Je dobré mať naštudovanú trasu a vedieť, kde sa takéto objekty nachádzajú," povedala hovorkyňa s tým, že ďalším dobrým úkrytom je auto. Ak nie je možné nájsť lepší úkryt, treba vyhľadať miesto pod úrovňou terénu. "V prípade, že je v blízkosti les, vyberte si miesto radšej hlbšie v lese ako na jeho okraji," skonštatovala.

Podľa Eliášovej sa treba zbaviť kovových predmetov a odložiť ich ďalej od seba. Nebezpečné sú oceľové laná, reťaze a rebríky. "Dajte sa do podrepu, najlepšie na nejakú izolačnú podložku, napríklad batoh. Dodržujte vzdialenosť od ďalších osôb," podotkla.

Užitočnou je aj mobilná aplikácia HZS. Obsahuje viacero funkcií a s prichádzajúcim hovorom operátori Operačného strediska tiesňového volania HZS vidia, kde sa človek nachádza. To umožňuje rýchlu lokalizáciu.

Po zásahu bleskom tento týždeň zomrel na horách turista, ďalší dvaja sa zranili.