Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Počasie

SHMÚ: Na juhozápade Slovenska je mierne až výrazné pôdne sucho

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Najnižšie boli úhrny zrážok v období od 4. februára do 23. marca zaznamenané v oblasti Podunajskej nížiny, dolného Považia a stredného a dolného Ponitria.

Bratislava 27. marca (TASR) – Na juhozápade Slovenska je v súčasnosti mierne až výrazné sucho. Na Záhorí je v povrchovej vrstve pôdy lokálne výrazné až výnimočné sucho. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti v rámci klimatologického zhodnotenia 12. týždňa.

"V priebehu februára a počas väčšiny marca, v jeho doterajšom priebehu, sa začalo v niektorých oblastiach Slovenska vyskytovať menej atmosférických zrážok. Toto sa prejavilo vysušovaním pôdy a dôsledkom boli napríklad aj situácie so zvíreným prachom, ktoré boli zaznamenané pri veternom počasí," priblížil SHMÚ. Podotkol, že január bol na väčšine územia Slovenska mimoriadne až extrémne bohatý na zrážky.

Najnižšie boli úhrny zrážok v období od 4. februára do 23. marca zaznamenané v oblasti Podunajskej nížiny, dolného Považia a stredného a dolného Ponitria. Ojedinele tam podľa SHMÚ nebolo ani desať milimetrov zrážok.

Čo sa týka stavu meteorologického sucha, situácia sa v porovnaní s minulým týždňom výrazne nezmenila. "Naďalej prevažujú na Slovensku normálne vlahové podmienky. Podľa indexu SPEI je mierne sucho na štyroch staniciach a veľmi sucho na deviatich staniciach, prevažne na západe a Zamagurí," uviedli zo SHMÚ s tým, že extrémne sucho je naďalej v Kuchyni, Senici, Hurbanove a na letisku v Bratislave.