Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Silný vietor: SHMÚ vydal výstrahy, v Košickom kraji láme stromy

Na snímke vyvrátený strom na Detskej železničke v Košiciach 8. januára 2024. Foto: TASR - František Iván

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred vetrom v okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Trnavského a Prešovského kraja.

Bratislava 8. januára (TASR) - V pondelok treba na mnohých miestach Slovenska rátať so silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého aj druhého stupňa. Pre nízke teploty v okrese Čadca bola vydaná výstraha prvého stupňa. Na severe Slovenska treba počítať so snehovými jazykmi a závejmi, vydaná bola výstraha prvého stupňa. Vietor na horách sa môže vyskytnúť v okresoch na severnom a strednom Slovensku, kde bola vydaná výstraha druhého aj prvého stupňa. SHMÚ o tom informoval na svojom webe.

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred vetrom v okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Trnavského a Prešovského kraja. Vietor sa tam môže pohybovať rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu. V okresoch Brezno, Gelnica, Košice, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Spišská Nová Ves a Trebišov vydal SHMÚ pred vetrom výstrahu druhého stupňa. Rýchlosť vetra tam môže dosahovať 85 až 105 kilometrov za hodinu.

V okrese Čadca treba celý deň rátať s nízkymi teplotami od -15 do -19 stupňov Celzia. SHMÚ pre tento jav vydal výstrahu prvého stupňa.

SHMÚ upozornil na snehové jazyky a záveje na severnom Slovensku, kde vydal výstrahu prvého stupňa. V okresoch severného a stredného Slovenska sa môže vyskytnúť vietor na horách. V okresoch Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Žilina môže vietor na horách dosahovať rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Vydaná bola výstraha prvého stupňa. V okrese Brezno bola pred vetrom na horách vydaná výstraha druhého stupňa. Jeho rýchlosť môže v nárazoch dosahovať 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Hydrológovia informovali, že v okresoch Senica, Trebišov- bez Roňavy a Michalovce platí výstraha druhého stupňa pred povodňami. V okresoch Malacky, Skalica a Bánovce nad Bebravou platí pred povodňami výstraha prvého stupňa.

Pri silnom vetre hrozia úrazy, ľudia by mali neupevnené objekty zaistiť


Pri silnom vetre sa môžu neupevnené alebo slabo uchytené objekty pohybovať. Hrozí riziko vzniku rôznych úrazov a poranení. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že objekty odporúča zaistiť, a to napríklad prenesením do interiéru alebo použitím závaží, lán či reťazí.

Pri silnom vetre by sa ľudia mali ukryť v interiéri budov. "Ak šoférujete a nemôžete nájsť úkryt v budove, zostaňte vo vozidle. Ak je to možné, presuňte sa do oblasti, kde bude menej pravdepodobné, že vás zasiahnu padajúce stromy alebo elektrické vedenie," odporučil úrad na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Radí tiež zabezpečiť zámky, dvere, okná, lešenie aj rebríky a dať domáce či hospodárske zvieratá pod prístrešie. Zároveň apeluje na ľudí, aby zastavili prácu, pokiaľ sa stane pre silný vietor príliš nebezpečná. "Nevykonávajte zdvíhacie operácie, nepoužívajte žeriavy ani nevykonávajte podobné činnosti, ak to nie je bezpečné," doplnil. Ľudia by sa podľa neho nemali tiež dotýkať spadnutého elektrického vedenia a zároveň by od neho mali dodržiavať bezpečnú vzdialenosť.

So silným vetrom treba v pondelok rátať na viacerých miestach Slovenska. Meteorológovia preto pre viaceré okresy vydali výstrahy prvého aj druhého stupňa.


Pre silný vietor nie je zásobených elektrinou takmer 2000 odberných miest


Takmer 2000 odberných miest na vymedzenom distribučnom území Východoslovenskej distribučnej (VSD) v súčasnosti nie je zásobených elektrinou. Dôvodom je veterné počasie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa VSD Andrea Forbergerová s tým, že nedeľné (7. 1.) poruchy zasiahli takmer 20.000 odberných miest. Niektoré poruchy sa vyskytli aj v pondelok.

Počas nedele vzniklo kumulatívne na elektroenergetických zariadeniach VSD viac ako sto porúch, a to na zariadeniach vysokonapäťovej (VN) aj nízkonapäťovej úrovne. V pondelok dopoludnia evidujú 12 porúch na VN zariadeniach.

Z takmer 20.000 odberných miest, ktorých sa nedeľňajšie poruchy dotkli, necelých 7000 pocítilo výpadok na menej než tri minúty. Podľa Forbergerovej boli najzasiahnutejšie lokality pri Michalovciach, Spišskej Novej Vsi, v Košiciach na Turistickej ulici a v okrese Košice-okolie. Ako spresnila, dotklo sa to aj obcí Juskova Voľa, Borša, Malá Tŕňa, Sečovská Polianka, Vislava, Jasenov, Dravce, Matejovce, Rešov, Valaliky, Ďurkov, Košická Polianka, Sady nad Torysou, Nižná Myšľa a Nižný Klátov.

"VSD okamžite zareagovala na predpovede a aktuálnu situáciu v distribučnej sústave. Pohotovostné zložky pracovali v teréne na čo najrýchlejšom obnovení distribúcie elektriny aj s pomocou ťažkej techniky. Najväčšie prekážky pri obnovovaní zásobovania odberných miest predstavovali cudzie predmety, ktoré vietor rozfúkaval a tie poškodzovali elektrické zariadenia," spresnila s tým, že najčastejšie išlo o stromy, respektíve konáre stromov, ale aj odviatu strechu.

Na snímke vyvrátený strom počas silného vetra na ulici Boženy Němcovej v Košiciach 8. januára 2024.
Foto: TASR František Iván


Silný vietor láme v Košickom kraji stromy, hasiči mali desiatky výjazdov


Hasiči v Košickom kraji mali v súvislosti so silným vetrom od nedele (7. 1.) rána počas 24 hodín viac ako 30 výjazdov. "Najhoršia situácia je v meste Košice a v okrese Košice-okolie. Vo väčšine prípadov ide predovšetkým o popadané a nalomené stromy, ktoré zasahujú do miestnych komunikácií, prípadne ohrozujú motorové vozidlá," uviedla pre TASR v pondelok dopoludnia hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová.

Pri popadaných stromoch došlo aj k poškodeniu zaparkovaných motorových vozidiel. Na jedno auto dopadol vyvrátený strom pri bytových domoch na ulici Povstania českého ľudu v Košiciach.

K výjazdom hasičov patrili aj poškodená alebo odtrhnutá strešná krytina, spadnutý billboard či poškodený telefónny stĺp.

"Zranenia neboli hlásené žiadne," uviedla hovorkyňa.

Na odstraňovaní popadaných stromov a konárov z komunikácií sa podieľajú aj dobrovoľní hasiči a pracovníci košickej Správy mestskej zelene.



Hasiči mali pre silný vietor v Prešovskom kraji päť výjazdov


Hasiči mali v nedeľu (7. 1.) v súvislosti so silným vetrom v Prešovskom kraji päť výjazdov. Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov z ciest. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová.

Hasiči z Hasičskej stanice Vranov nad Topľou zasahovali dvakrát a po jednom výjazde mali hasiči zo Sniny, Humenného a Beharoviec. "Celkom bolo nasadených 14 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s piatimi kusmi hasičskej techniky," povedala Knišová a dodala, že od nedele 20.00 h do pondelka do 8.00 h nezaznamenali výjazdy v súvislosti so silným vetrom.

V pondelok treba na mnohých miestach Slovenska rátať so silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého aj druhého stupňa.

Na snímke zničené autá od vyvráteného stromu počas silného vetra na sídlisku Furča v Košiciach 8. januára 2024.
Foto: TASR František Iván


Pre silný vietor uzavreli v Košiciach vstup na cintorín


Z dôvodu mimoriadne silného vetra až do odvolania uzavreli prístup na Verejný cintorín v Košiciach. Informovala o tom Správa mestskej zelene (SMsZ) na sociálnej sieti. Mesto v súvislosti s veterným počasím eviduje aj niekoľko nefunkčných semaforov.

Ako SMsZ pripomenula, aj pre Košice naďalej platí výstraha druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť 85 až 105 kilometrov za hodinu. "Táto situácia predstavuje riziko pre návštevníkov a našich zamestnancov, a preto sme sa rozhodli pre uzáveru, aby sme minimalizovali možné nebezpečenstvo. Odporúčame vyhnúť sa tiež akýmkoľvek návštevám verejných parkov v meste," uviedla.

Silný vietor predstavuje riziko pádu stromov či konárov, čo môže ohroziť bezpečnosť návštevníkov. Obyvateľov preto žiada, aby sa pre vlastnú bezpečnosť uvedeným lokalitám vyhli.

Ako pre TASR potvrdil hovorca mesta Dušan Tokarčík, mesto na niektorých semaforoch v dôsledku vetra zaznamenalo výpadok.