Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Na severných stranách Tatier napadlo do desať centimetrov nového snehu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V Malej a Veľkej Fatre prevláda malé lavínové nebezpečenstvo.

Liptovský Hrádok 19. decembra (TASR) - Lavínové nebezpečenstvo je v nedeľu viazané na najvyššie polohy Vysokých, Nízkych a Západných Tatier. Na severných stranách pohorí za posledných 24 hodín pripadlo do desať centimetrov snehu. V Malej a Veľkej Fatre prevláda malé lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nový sneh v Tatrách vietor prenáša na záveterné južne orientované svahy. "Nebezpečné sú vysoko položené žľaby, muldy a sedlá, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu v podobe snehových dosiek a vankúšov. Ich rozmiestnenie v teréne je viditeľné voľným okom," upozornil Biskupič.

Na rozhraní starého a vetrom previateho snehu sa podľa neho nachádza kritická vrstva krúpkov, a to najmä pod skalnými stenami a v žľaboch. "Na takýchto miestach je možné uvoľnenie lavíny pri veľkom dodatočnom zaťažení," doplnil.

Celková výška snehu je na toto ročné obdobie podpriemerná, ale veľké teplotné rozdiely podporujú vznik slabých vrstiev hranatozrnného snehu náchylných na odtrhnutie. "Takéto miesta sa ojedinele vyskytujú najmä na trávnatých svahoch, pod skalnými stenami, sedlami, v žľaboch a muldách južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie," spresnil Biskupič.

V nedeľu ráno bolo na horách prevažne jasno, vo Fatrách hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus sedem do nula stupňov Celzia. Fúkal veľmi silný severný až severozápadný vietor s rýchlosťou päť až 20 metrov za sekundu, v nárazoch viac ako 25 metrov za sekundu.