Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Severozápad Slovenska potrápia búrky, platia aj výstrahy pred povodňou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Prívalové povodne hrozia v okresoch Skalica, Senica, Myjava a Malacky, tiež v Novom meste nad Váhom, Trenčíne, Ilave, Púchove, Považskej Bystrici a Bytči.

Bratislava 22. mája (TASR) - Najmä na severozápade Slovenska hrozia v pondelok poobede búrky. Platia tam tiež prvostupňové výstrahy pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Prvý stupeň výstrahy pred búrkou platí do 16.00 h vo väčšine Trenčianskeho kraja, tiež v okresoch Malacky, Topoľčany, Piešťany, Senica a Skalica. Búrky hrozia aj v Bytči, Kysuckom Novom Meste, Čadci a Žiline. Sprevádzať ich môže lejak s intenzitou 20 - 30 milimetrov za pol hodinu, nárazový vietor s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a krúpy.

Prívalové povodne hrozia v okresoch Skalica, Senica, Myjava a Malacky, tiež v Novom meste nad Váhom, Trenčíne, Ilave, Púchove, Považskej Bystrici a Bytči. Hydrologická výstraha platí aj v okresoch Žilina - sever, Žilina - Rajčianka, Čadca a Kysucké Nové Mesto.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozornilo SHMÚ.