Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Počasie

Na väčšine územia Slovenska platia výstrahy pred búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Bratislava 10. marca (TASR) - Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré môžu byť spojené s prudkým lejakom, nárazovým vetrom a krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa, ktoré platia na väčšine územia do 22.00 h. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Výstrahy sa týkajú celého Banskobystrického a Žilinského kraja, takmer celého Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja a okresov Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa.

Meteorológovia tam upozorňujú na malú pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," poukázali.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch ako lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a podobne," upozornili meteorológovia. Doplnili, že krúpy môžu poškodiť vegetáciu.