Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Počasie

Na väčšine územia SR by v pondelok malo pršať, na juhu má byť horúco

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre niektoré okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji platí výstraha prvého stupňa pred horúčavami.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Na väčšine územia Slovenska by malo počas pondelka pršať. V južných častiach krajiny by teploty mohli vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí od 12.00 h. Meteorológovia upozorňujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Počítať treba s možnosťou prechodného vzostupu vodných hladín na malých tokoch a s výskytom povodňových úkazov mimo tokov.

Pre niektoré okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji platí výstraha prvého stupňa pred horúčavami. SHMÚ uviedol, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. U niektorých osôb je vysoká pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu.