Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Počasie

Na východe Slovenska a v Skalici sa môže výdatnejšie rozpršať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výstrahy druhého stupňa boli vydané pre okresy Trebišov a Košice-okolie. S búrkami tam môžu byť podľa meteorológov spojené aj prívalové zrážky s úhrnom 20 až 40 milimetrov.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Na niektorých miestach východného Slovenska a v okrese Skalica sa môže v nedeľu popoludní výdatnejšie rozpršať. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa boli vydané pre okresy Trebišov a Košice-okolie. S búrkami tam môžu byť podľa meteorológov spojené aj prívalové zrážky s úhrnom 20 až 40 milimetrov. Rýchlosť vetra môžu môže dosiahnuť 70 až 95 kilometrov za hodinu.

Výstrahy prvého stupňa boli vydané pre okresy Snina, Humenné, Sobrance, Michalovce, Vranov nad Topľou, Prešov a Košice a na západnom Slovensku v okrese Skalica v Trnavskom kraji. Krátkodobé, ale intenzívne lejaky môžu podľa meteorológov priniesť 20 až 40 milimetrov zrážok a rýchlosť vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu.

SHMÚ na sociálnej sieti podotýka, že z Maďarska postupuje ďalej na severovýchod búrka, ktorá je sprevádzaná krúpami. "Nie je vylúčené, že môžu byť aj väčších rozmerov ako len štandardné jarné 'hrášky'," uvádza SHMÚ. Meteorológovia preto očakávajú krátkodobý lejak a zosilnenie vetra. Ak búrka nezoslabne, jej intenzívne prejavy sa môžu vyskytnúť aj na juhovýchode Slovenska. "Búrky sa ojedinele vyskytujú aj inde a taktiež môžu byť aj intenzívne, okrem východu najmä na krajnom západe a severozápade," dopĺňa SHMÚ.